söndag 6 december 2009

"Det blev lite kort varsel" (AIK-målvakten Jonatan Bjurö efter 5-3 mot Örebro)

Båda ordinarie målvakterna hastigt sjuka, då fick AIK bokstavligt talat rycka tag i juniormålvakterna.

(Jonatan Bjurö gjorde en blixtutryckning. Foto Marie Hallman)


Tredjemålvakten Joakim Strandberg gick inte att få tag på med så kort varsel, alltså fick Jonatan Bjurö göra en oväntad blixtutryckning (se nedan) och Niklas Lundström som var backup mot Örebro, fick åka direkt från en AJ-match med hela utrustningen, inklusive benskydden, på i bilen från Ritorp till Hovet.


Lundström ersattes i sin tur, under värmningen, av 15-årige Robin Blidstrand som sedan klev undan när Lundström hann fram till matchen. För Bjurö var det bara att gilla läget, gå in och köra:


– Ja, det blev lite kort varsel. Jag trodde jag skulle spela mot Leksand med J20. Jag har ju inte varit här (med a-laget) och tränat sedan Almtunamatchen, säger Jonatan Bjurö och fortsätter:


– Vi hade samling med J20 laget klockan elva, då fick jag veta att jag skulle stå i DEN matchen, sedan när vi skulle packa ihop grejerna för det så fick jag vet att jag skulle hit. Men det ska vara kul. Det var bara att gå in och njuta av ögonblicket.


Bjurö gjorde en bra insats. Örebros tredje mål borde han ha tagit, det tycker han själv också men det kom i slutsekunderna när det redan var klart att AIK skulle ta tre poäng så det spelade ingen större roll.


Och viss skillnad är det på att köra junior och senior hockey när man inte ens har hunnit träna med a-laget.


– Om man hinner med ett par träningar så får man upp tempot, har man inte tränat så är man inte inne i det på samma sätt. Då går man ner lite tidigt och så smäller det. I J20 kan man gå ner lite tidigare en här går det inte, spelarna är för bra för det, så det gäller att man har tålamod och vågar vänta, säger 18-åringen Bjurö.


Som nu har spelat totalt fyra matcher med a-laget från start (samt hoppat in på slutet i en match, mot Almtuna) I matcherna från start har det förutom söndagens 5-3 vinst mot Örebro blivit vinst 6-3 mot Oskarshamn i a-lagsdebuten hemma, vinst 4-2 mot Björklöven borta samt 1-6 förlust borta mot Oskarshamn.


Just den sistnämnda matchen var en riktig plattmatch av hela laget, så visst var det lite extra gött att få vinna när han nu fick chansen igen:


– Det är framför allt skönt att få göra bra matcher på en så här bra nivå, att få visa att man kan spela på den här nivån också. Sedan höll jag nollan i går mot Mora så jag hade en superbra känsla inför den här matchen också. Det var inget att fundera på. Nollan mot Mora var dessutom min första på J20, så det var skönt att bryta den barriären också, säger AIK-målvakten.


Tog det tid att smälta de två första matcherna med a-laget?


– Nja, smälta och smälta. Det var mer skönt att veta att man nu har spelat på den här nivån. Jag har två år kvar tills jag egentligen ska vara på seniornivå, så det är bra att jag har spelat på den redan nu. Det är skönt att ha fått visa att man klarar det. Men man ska inte fundera för mycket på det, det är bättre att leva i nuet.


Jonatan Bjurö har föresten en lite udda flagga bakpå sin hjälm. Eller han har två flaggor, den ena är svensk men den andra är spansk. Spanska rötter tänker ni? Nä, absolut inte.


– Nä, ha, ha det ÄR en spansk flagga. Men det skulle vara en skånsk. Killen som lackade den är norrman och han missade att det skulle vara en skånsk och gjorde en spansk istället. Så nu har killarna i a-laget, framför allt Öset (Mikael Österberg), börjat kalla mig Carlos, ha, ha, ha.


Kan du någon spanska då?

– Nej inte ett ord, he, he, avslutar Jonatan Bjurö med ett skratt.


Han kan nu trösta sig med att han fick hjälmen lackad gratis… alltid något.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bjurö har spelat 4 matcher från start, vunnit 3 förlorat 1 ( Han stod när AIK vann hemma mot Oskarshamn, 6-3 )

Marie Hallman sa...

Anonym: Hm det har du rätt i ,det var ju hans a-lags debut från start. vi pratade om de där matcherna i går jag missförstod ågot här... hm men jag ändrar, tack för att du sa till :)