lördag 26 december 2009

Dags för trendbrott SSK - annars väntar kvalserien


Omstart i elitserien i dag alltså, här kommer del två i genomgången av de båda elitserielagen med 08-adress. I går DIF, nu SSK som har en galet viktig match i dag, måste till ett trendbrott nu! Annars väntar kvalserien.


(FOTO Marie Hallman)Tabellplacering: 12:a (30 poäng, -37 i målskillnad) aktuell tabell hittar ni här

Bästa placering: 5:a den 24 september.

Sämsta placering: 12:a den 13-15 oktober, samt 3-26 december.


Formen fem senaste:

(en vinst på övertid, fyra trepoängsförluster)

Djurgården (b) 1-3

Linköping (h) 0-5

Timrå (b) 4-6

Brynäs (h) 1-2

HV71 (b) 4-5 e förl


Topp tre interna poängligan:

Linus Klasen, f, 29 poäng (9+20) på 31 matcher.

Petri Pakaslahti, f, 18 poäng (9+9) på 31 matcher.

Jonas Almtorp, f, 17 poäng (6+11) på 31 matcher.


Topp tre interna skytteligan:

Linus Videll, f, 11 mål.

Linus Klasen, f, Petri Pakaslahti, f, 9 mål vardera.

Yannick Lehoux, f, 7 mål.


Topp tre interna assist ligan:

Linus Klasen, f, 20 assists.

Jonas Almtorp, f, 11 assists.

Petri Pakaslahti, f, Yannick Lehoux, f, Fredric Andersson, f, Stefan Pettersson, f, 9 assists vardera.


Topp tre interna busligan:

Stefan Pettersson, f, 40 minuter.

Stefan Gråhns, f, 37 minuter.

Robert Carlsson, f, 28 minuter.


Topp tre interna plus/minusligan:

Yannick Lehoux, f, + 5 (15 mål framåt, 10 bakåt).

Fredrik Svensson, b, +3 (elva mål framåt, åtta bakåt).

Jiri Bicek, f, 0 (elva mål framåt, elva mål bakåt).


Topp tre interna istid/matchligan:

Daniel Josefsson, b, 23 minuter och 50 sekunder/ match.

Pierre Hedin, b, 20 minuter och 32 sekunder/match.

Jonas Almtorp, f, 19 minuter och 41 sekunder/ match.


Powerplay effektivitet:

13, 51 procent (näst, näst sämst i elitserien)

Boxplay effektivitet:

75 % (sämst i elitserien)


Tränarna:

Betyg: MM av fem möjliga

Peter Popovic och Peter Larsson är sympatiska, har många idéer, har skapat en go känsla i truppen, kan mycket hockey men har misslyckats med det viktigaste – att hålla SSK ovanför kvalplats. De har talat mycket om att våga, om att hitta tillbaka till aggressiviteten, modet och farten. Frågan är om det räcker, ibland känns det som om de färska tränarna har famlat lite väl mycket i blindo. Nu måste SSK haka på lagen ovanför, redan i dag, om någon vecka är det kört.


Målvakterna:

Björn Bjurling: 7 trepoängsvinster, 10 trepoängsförluster, 1 vinst på övertid, 3 förluster på övertid, en oavgjord match, 88,41 i räddningsprocent samt 3,36 i GAA på 22 matcher från start. Har hållt nollan i en match.

Betyg: MM+

Godkänd, nära bra. Faktiskt. Har ofta varit helt övergiven och på egen hand hållit nere siffrorna. Har blivit lite väl stora ras dock vid några matcher, därav två med ett plus istället för en trea i betyg.


Pontus Sjögren: 4 förluster, 1 vinst på övertid, en oavgjord på dem sex matcher som han har stått från start.

Betyg: MM.

Har knappt fått stå, då är det tufft. Även han övergiven mestadels. Godkänd utifrån förutsättningarna.


SSK har även bytt målvakt vid tre tillfällen, mot Linköping borta, Skellefteå borta och Frölunda borta.


Backarna:

Betyg: M.

SSK har släppt in 109 mål, överlägset flest av alla i elitserien. I ett par matcher, som Linköping hemma, var det öppen gata i försvaret matchen igenom. Det håller inte. Backarna har misslyckats med huvuduppgiften att hålla tätt men också med sin uppgift att bidra med bra uppspel. Allt är dock inte nattsvart, Daniel Josefsson har spelat bra och har fått göra landslagsdebut, JVM-spelande Lukas Kilström har tagit stora kliv framåt och visat att här finns en del att hämta.


Forwards:

Betyg: MMM

SSK har snålat med målskyttet, har (liksom Färjestad, Skellefteå och Brynäs) gjort 72 mål och är därmed med i gänget som gjort minst antal mål så här långt. Men här finns hopp. Linus Klasen är i kalasform, Jonas Almtorp sliter fram puckarna, Linus Videll har hittat tillbaka (om än just nu skadad), Fredric Andersson har visat skön känsla och attityd och nye Patrick Yetman ser sig själv som en sniper.

Här finns ljuset i tunneln. Nu gäller det som (tränarna) sagt bara att våga.


Flippen:

Fredric Andersson fick förtroende och oj vad han har lyft. Trampar på med bra energi, tröttnar aldrig på att smälla på, vara kreativ och se lösningar. Linus Klasen har också tagit stora kliv framåt, styr ställer och gör mål. Värdefull för SSK.


Floppen:

Ryan Glenn. Kom på efterkälken från första träningsmatchen. Hur tänkte SSK där? Fast det är inte bara Glenn som ska vara missnöjd över felaktigt spenderade pengar. Scoutingen av nya spelare verkar ha varit sådär… för att uttrycka det milt. Måste bli bättre framöver om SSk ska sluta dansa på kvalseriestrecket.


Publiken:

Betyg: MMM

Den som väl kommer är guld värd, engagerad och lyckas oftast nå en ljudnivå som överstiger det faktiska antalet i publiken. Bra där! Men var är resten? Vill inte Södertäljeborna ha ett lag i elitserien?


Och nu då?

Skellefteå i kväll, utan tre av sina bästa backar (samtliga på JVM), blir ett bra test. Båda lagen har sju matcher vardera utan vinst. Här finns läge att göra det Peter och Peter predikar, våga, attackera, vara aggressiva och haka på elitserietåget. Om inte.. så blir det för tufft att undvika kvalsrien. Dels på grund av det tuffa spelprogrammet som väntar och dels mentalt, det sliter på själen att bara förlora. Har man dessutom sparkat två spelare, bytt lagkaptener och rört om rejält i grytan så måste det ge resultat för att hålla modet uppe. Så ta chansen SSK, ös på nu.


Matchen i kväll: Skellefteå, hemma i Axa Sports Center. Observera att matchen börjar klockan 17, alltså en timme senare än vanligt.

Inga kommentarer: