tisdag 29 december 2009

Larsson: "Han är livsfarlig när han är på det humöret"


(SSK-jubel i premiärmatchen i september. Nu har SSK hittat tillbaka till spelet som gav poäng menar Peter Larsson. FOTO Marie Hallman/ ARKIVBILD)Tre pinnar mot Skellefteå och två borta mot Luleå. Och framför allt - två segrar på tre dagar!

Det har SSK inte haft sedan slutet av oktober då man vann mot DIF 22 oktober och Frölunda den 24:e

Och just Frölunda kommer till Templet i morgon, onsdag.


Men det man undrar så här efter de två raka segrarna är så klart om SSK-fansen nu törs känna att det har lossnat – på riktigt och inte är någon tillfällig glädjetopp:


– Ja, ha, ha, jag vet inte men vi har fått en lite nystart efter jul och hittat tillbaka till det spel vi hade tidigare under säsongen under de här två matcherna. Och vinner man två raka så gör man väl något bra, säger SSK:s tränare Peter Larsson.


Vad är nyckeln till förändringen?

– Nä men det är väl att vi har rensat och tömt våra sinnen efter om det var sex eller sju (det var sju, Maries anm) utan vinst där… Sånt sätter sig i skallarna och så men nu känns det som att vi har rensat bort det där och börjat på en ny kula. Vi har tränat bra, och fått tillbaka självförtroendet.


Vad gjorde ni för att rensa skallarna?

– Ja, vi rörde ju om lite där i grytan, för att försöka hitta ny energi där, säger Peter Larsson och syftar på åtgärderna med Pettersson och Glenn ut, Yetman in och bytet av samtliga lagkaptener.


Gjorde ni något mer, rent praktiskt i spelet, taktiken, sättet att träna?

– Ja, hm. Lite har vi väl diskuterat och försökt ändra på men mer vill jag inte säga om det, det får de andra lagen försöka hitta själva vad vi har ändrat där men visst, lite har vi ändrat i vårat spel, säger Larsson.


En spelare som visserligen var bra innan men också lyft enormt efter förändringarna är Linus Klasen som gjorde två (fast han tyckte själv tre) poäng mot Skellefteå och fyra mot Luleå nu senast.


Vad i Linus var det ni såg när ni valde att ta just honom som lagkapten?

– Jo men dels så leder han laget poängmässigt, dels är han en ledare på isen. Han är den som det händer något runt på isen, sedan är han en liten lurifax i omklädningsrummet. Han vågar ställa sig upp och ställa krav på lagkamraterna. Han säger vad han tycker och så, är en ledare både på och vid sidan av isen.


Men han har ett jäkla humör också, kan bli både grinig och tjurig?

– Ja, det är både på gott och ont. Jag gillar killar som, även om de har en dålig dag själva, kan säga till andra att rycka upp sig. Jag vet ju själv hur det är som spelare, att man skäms ju för att säga till andra om man är dålig själv. Men Linus är en sån som både kan erkänna att han är oduglig men ändå ställa krav på andra samtidigt.


Vad krävs inombords för att göra det?

– Jag vet inte. Självförtroende kanske? Pondus och en stark självkänsla.

Och visst sken det självförtroendet starkt mot Luleå på måndagskvällen, då Klasen spelade fram till SSK:s två första mål och gjorde de två andra själv.


SSK-kaptenen har redan nu passerat personbästa i elitserien med 35 poäng (12+23) på 35 matcher vilket kan jämföras med till exempel förra säsongen då det blev 29 poäng (14+15) på 53 matcher.


– Ja i går, var han i sitt esse. Han är livsfarlig när han är på det humöret. Att kliva av från Luleå borta med fyra poäng det är starkt, gjort, säger Larsson.


Att SSK nu har två raka på tre dagar ger i sig också ett lyft, till hela laget.

– Ja självklart gör det det. Vi ligger några poäng efter slutspelsplatserna men vi ska kriga allt som det går för att klättra i tabellen. Nu har vi fått två vinster, det är naturligtvis skönt men vi vet i den här branschen att det kan vända snabbt. Så vi måste fortsätta jobba hårt. Får fortsätta hitta energi, prata om det, jobba som ett lag, jobba tillsammans inte en och en.


I morgon väntar Frölunda hemma.

– Ja, oj, det blir en tuff match. Det är ett jättebra lag på pappret som vi har slagit hemma, sedan har vi en oavgjord och en torsk borta mot dem men Frölunda slog ju Färjestad i går, det är respektingivande speciellt på sättet de gör det utomhus och allt. Det blir väl en jättekontrast för dem också att gå från 31 000 på läktarna till 3 100, ha, ha, skrattar Peter Larsson.


Som säger att Frölunda ska mötas med ”stor respekt, ödmjukt jobb och jobba hårdare än dem”.


Läget i laget är bra. På tisdagseftermiddagen saknades bara juniorbacken Lukas Kilström (JVM) och Yannick Lehoux:


– Det är nog bara dagar nu tills han är tillbaka. Han är på is, har kört en tre, fyra pass men måste komma igång från att inte ha gjort nästan ingenting i en fyra, fem veckor. När man inte har varit på is blir man trött fort, han har ju knappt ens fått sitta på en testcykel eller röra sig utan skulle vara helt stilla för att pulsen inte skulle rusa. Så det handlar mer om kroppen än huvudet nu. Vi får se om han kan göra inhopp innan nyår annars är han tillbaka några dagar efter nyår tror vi, avslutar Peter Larsson.

Inga kommentarer: