tisdag 22 december 2009

Jacob Markström: "Jag hoppas vi är bättre så att vi vinner guld"

Här är TT-text nummer två:


(Juniorkronorna på läger inför resan till Kanada. FOTO Marie Hallman)


Han tappade humöret när kanadensarna körde över honom i förra JVM-finalen.

Den här gången är Jacob Markström:

– Mer redo och mer mogen. Nu kan jag hantera det där, säger Brynäsmålvakten till TT.


Han vill inte säga det själv, men alla andra anser att det är Jacob Markström som är Juniorkronornas viktigaste pjäs i jakten på det första JVM-guldet sedan 1981


– Ansvar har jag. Men jag har inte större ansvar än någon annan. Jag är en i laget och måste spela bra. Men de andra måste hjälpa mig, för att mitt spel ska gå bra också, säger han bestämt till TT.


Tur då att han har fyra av turneringens allra vassaste backar framför sig i David Rundblad, Tim Erixon, Adam Larsson och Oliver Ekman-Larsson.


– De har speciella spelstilar. Vi har Rundblad som ibland kan åka iväg på rundturer och lura upp ett helt försvar. Tim Erixon har gjort ett solomål mot Frölunda om jag inte minns fel. De har många olika egenskaper, är duktiga passare, har bra spelförståelse och är viktiga kuggar i vårt lag.


Åtta av spelarna var med och tog silver i januari i förra JVM-finalen. Det ger Sverige en fördel menar Markström:


– Om man ser att någon blir orolig eller funderar så vet man själv hur det var. Då är det bara åka dit och säga att strunta i det, gör det du kan, åk ut och ha roligt, spela din bästa hockey.


Exakt vad som krävs för att ta det där guldet är svårt att säga, tycker Brynäsmålvakten.


– Men det gäller att alla spelar sin bästa hockey. Att det verkligen klickar mellan femmorna, att alla accepterar sina roller. Och att jag tar puckarna. Det är min roll i laget.


Är det här laget bättre än det som tog silver förra gången?

– Det får turneringen visa men jag hoppas att vi är bättre så att vi vinner guld.


TT/Marie Hallman


Personfakta:

Namn: Jacob Markström

Ålder: 19 år.

Längd: 196 cm.

Vikt: 86 kg.

Klubbar: Sätra, Brynäs

Draftad av: Florida Panthers första val, 31:a totalt

Antal elitseriematcher i höst: 27.

Räddningsprocent elitserien i höst: 92,42 %, tre hållna nollor.

Antal J-landskamper: 36.

Antal A-landskamper: 1.

Främsta meriter: Fjärde plats U18-VM 2008, JVM-silver 2009, bäste målvakt JVM 2009, bäst räddningsprocent JVM 2009, kandidat till årets rookie i elitserien 2008 och 2009.


Jacob Markström om...


... vad han lärde sig i förra JVM-finalen:

– Otroligt mycket. Det var min första JVM-turnering, det var jätteroligt att få vara med. Nu har jag lite mer erfarenhet och lite mer kött på nacken som det heter och vet hur det är att spela hockey där borta och i stora turneringar.


... vad som var roligast förra gången?

– Hela turneringen, allt runtomkring. Det är så otroligt stort att få åka ut till en final med 22 000 som står och skriker... det är inte alla som får uppleva det. Det var otroligt mäktigt. Men bara positivt.


... varför han är mer mogen och redo nu:

– Jag har fått en säsong till i Brynäs, har fått en sommar till på mig, har gjort en knäoperation som gick bra, har rehabbat knät bra och har inga särskilda skavanker. Har fått vara frisk och haft ett bra år hemma i Brynäs.


... den axelskada som påstods äventyra spel i JVM:

– Ja men herregud, det där blev väldigt överdrivet. Några skrev upp det där, jag vet inte var de får allt ifrån? Det stod att jag varit på sjukhus fast jag inte hade varit där, att JVM var i fara fast det inte var det. Jag hade en blödning på axeln, som en lårkaka. Kände att jag inte kunde köra hundra mot HV71, mot Linköping kändes det bättre, tog någon Voltaren och Alvedon sedan var det bra. Nu är jag lite öm bara, men det påverkar inte spelet alls.

Inga kommentarer: