torsdag 17 december 2009

Daniel Tjärnqvist: "Enormt kul"(Tjärnqvist, nu 100 landskamper! FOTO MArie Hallman/Arkivbild från i somras)

En match bland alla andra för de flesta – men inte för Daniel Tjärnqvist.

Den förre Djurgårdsbacken, nu i Yaroslavl, gjorde sin hundrade landskamp när Ryssland vann med 4-3 i Moskva:

– Det trodde man aldrig, att det skulle bli så många, säger han med ett skratt till bloggen.


Ryssland kom med ett starkt lag till första matchen i Channel One Cup och satte första målet, på sitt andra skott för matchen, efter bara 39 sekunder bakom debutanten Henrik Karlsson i det svenska målet.


Men sedan spelade Sverige upp sig.


– Jag tycker vi gjorde en ganska bra match ändå. Vårt boxplay funkade inte, de fick göra tre kassar där… men vi vann matchen i fem mot fem och gjorde ändå två mål i power play, så vi gjorde det helt okej. Det hade ett bra lag på pappret, så vi stod emot bra, säger Tjärna.


Som betygsätter sin egen insats som:


– Godkänd. Sedan är det alltid saker som kan bli bättre. Jag hade någon chans i första, något skott som det blev retur på och någon i tredje. Sedan var jag med på det tredje målet. Och det var kul att få komma hit och spela i landslaget igen. Det är alltid kul. Speciellt när man är här i Ryssland så är det kul att få komma till ett svenskt omklädningsrum, med lite svenska killar, svenska fans och svensk musik. Det blir ett litet avbräck, det behöver man, säger en glad Daniel Tjärnqvist.


Att matchen var hans hundrade i landslaget märktes väl inte i tv och han tar det själv med ro:

– Det var väl som en match i taget. Det kommer nog slå en lite längre fram i stället, ha, ha. Och jag gjorde ju ett försök i Karjala att nå hundra då men det fick vänta lite grand till i dag (på grund av sjukdom, Maries anm). Men det är enormt kul att ha gjort det. När man tänker på det, då är det enormt stort. Det trodde man aldrig när man gjorde sin första landskamp.


Vad trodde du då?

– Nä men då var man bara glad när man fick göra en. Man hade förhoppningar om flera men hundra… det visste man ju inte. Det var mer en dröm för längre fram som man hade.


Lagkamraterna firade med ”en liten present och lite blommor” men stor grabb är inte Daniel Tjärnqvist ännu. För det krävs hundra landskamper plus hundra poäng i form av placeringar och medaljer på mästerskap och där ligger Tjärnqvist på 90. Och har därmed tio pinnar upp.


De skulle han kunna spela nå under OS, och dit vill han. Men Daniel Tjärnqvist åker inte runt och funderar på om det står en OS-plats på spel eller inte:

– Nej, jag försöker bara gå ut och göra det så bra som jag kan i varje match. Det spelar ingen roll om det är en seriematch eller en landskamp. Men kan inte göra mer än sitt bästa. Fast visst vet man att det är OS på gång…


Och här får du spela inför förbundskaptenen, det gör du inte till vardags?

– Ja, absolut. Det är klart, men man får som sagt bara göra sitt bästa så får man se sedan vad som händer. Det är ju många bra spelare där borta (i NHL) också.


Är konkurrensen tuffare nu än i Turin?

– Det finns fler backar i NHL i alla fall. Fler yngre backar som har kommit upp och gjort bra ifrån sig, så vi får se.


Men innan dess ska ju Channel One Cup spelas klart. Tjeckien väntar på lördag och Finland på söndag.

I de två tidigare turneringarna i höst har torsdagsmatchen gått bra men sedan följts av en dålig lördagsmatch och en totalt miserabel söndagstorsk mot Finland. Det ska inte upprepas, säger Daniel Tjärnqvist:


– Vi har snackat om det där! Vi hade ett litet möte i början av veckan, där vi sa att nu är vi less på att göra såna här matcher på söndagarna. Nu ska vi hålla hela vägen ut den här gången. Och göra det bättre på söndag i alla fall, säger Daniel Tjärnqvist med ett leende.


Något julfirande i Sverige blir det inte. KHL kör på som vanligt och ger bara spelarna ledigt ett par tre dagar runt nyår. Så familjen får ta sig till Ryssland i stället.


– Så då åker jag till mitt andra hem, till Yaroslavl. Men vi spelar inte den 24.e i alla fall. Det är skönt. Men på juldagen spelar vi, he, he.


Du jag måste ju bara, lite passa på och undra när jag ändå har dig på tråden… brorsan (Mathias) är ju i Djurgården nu, även om han är skadad. Är det inte dags att du och han gör gemensam sak och spelar ihop nästa säsong?

– Ha, ha, jo absolut, vi har sagt att det vore kul att spela ihop i framtiden men vi vet inte när det blir. Eller var.


Jamen, slå till på Djurgården då?

– Vi får se, ha, ha. Man vet aldrig, avslutar Daniel Tjärnqvist, med glimten i ögat.

2 kommentarer:

Rabbitohs sa...

Skönt att du tjatar på att de ska återvända hem till DIF varje gång du intervjuar några av de förlorade sönerna. Fortsätt nöta på dom Marie!

Marie Hallman sa...

Rabbitohs: Ha, ha ja jag gör så gott jag kan, ;)