fredag 25 december 2009

Djurgården - på väg mot slutspel!

Okej, dags att lägga skinka, klappar och knäck på hyllan och köra igång elitserien igen.

Jag tänkte dock göra en liten tillbakablick först så ni har koll på läget i de två elitserielagen när hela cirkusen drar igång igen i morgon, annandagen.


I dag (juldagen) blir det en genomgång av DIF, i morgon (annandagen) en genomgång av SSK. All statistik är hämtad från hockeyligan.se samt swehockey.se


.


DJURGÅRDEN

Tabellplacering: 4:a (50 poäng, +16 i målskillnad. Tabell hittar ni här)

Bästa placering: 3:e plats den 6 oktober samt den 17 november.

Sämsta placering: 10:a den 26 september


Formen fem senaste:

(4 trepoängssegrar -1 oavgjord – 0 trepoängsförluster)

Modo (h) 2-2
Luleå (b) 4-2
Skellefteå (b) 3-0
Rögle (h) 5-1
Södertälje (h) 3-1


Topp tre poängligan:

Marcus Krüger, f, 27 poäng (9+18) på 30 matcher.
Marcus Nilson, f, 18 poäng ( 11+7) på 29 matcher.
Andreas Holmqvist, b, 17 poäng (15+2) på 30 matcher.


Topp tre interna skytteligan:

Marcus Nilson, f, 11 mål

Marcus Krüger, f, 9 mål.

Andreas Engqvist, f, 8 mål.


Topp tre assist ligan:

Marcus Krüger, f, 18 assists.

Andreas Holmqvist, b, 15 assits.

Timmy Pettersson, b, 13 assists.


Topp tre interna busligan:

Marcus Ragnarsson, b, 38 minuter.

Andreas Holmqvist, b, 30 minuter.

Timmy Pettersson, b, 26 minuter.


Topp tre interna plus/minusligan:

Andreas Holmqvist, b, + 13 (29 mål framåt, 16 mål bakåt)

Marcus Krüger, f, + 13 (18 mål framåt, 5 mål bakåt)

Marcus Ragnarsson, b, + 8 (25 mål framåt, 17 mål bakåt)


Topp tre istid/match:

Marcus Ragnarsson, b, 23 minuter och 37 sekunder/ match.

Andreas Holmqvist, b, 22 minuter och 5 sekunder/ match.

Kyle Klubertanz, b, 21 minuter och 42 sekunder/ match.


Powerplay effektivitet:

19,72 % (tredje bäst i serien)

Boxplay effektivitet:

83,69 procent ( femte bäst i serien)


Tränarna:

Betyg: MMMM av fem möjliga

Hardy Nilsson har tillsammans med Tomas Montén och Micke Johansson sett till att göra Djurgården mer stabila och rejäla än förra året. Visst, det började med märkliga 6-7 förlusten mot HV i premiären men sedan har Hardys torpedhockey a la 2009 satt sig. Ingen svart november, ingen svart december och längsta svackan bara tre förlustmatcher lång. Trion får med beröm godkänt.


Målvakterna:

Stefan Ridderwall: 9 trepoängssegrar, 3 trepoängsförluster, 2 oavgjorda, 93,40 i räddningsprocent, 1,81 i GAA på 14 matcher från start.
Betyg: MMMM. Har fått kämpa sig tillbaka i målet, det var tydligen rätt medicin. Har varit nära att hålla nollan några matcher, men viktigast av allt, har varit stabil när det har behövts.


Gustaf Wesslau: 5 trepoängssegrar, 7 trepoängsförluster, 2 oavgjorda, 1 förlust på övertid, 90,81 i räddningsprocent, 2, 59 i GAA på 15 matcher från start.

Betyg: MMM. Den hysteriska formen under försäsongen klingade av lite när serien började men så här långt klart godkänd insats. Har lite ojämn form emellanåt men det måste kännas tryggt för Djurgården att ha två målvakter man kan lita på.

DIF har bytt två målvakt två gånger, en mot Rögle, en mot Skellefteå.


Backarna:

Betyg: MMMM

Djurgården har tillsammans med Brynäs släppt in näst minst antal mål i serien (70 baklängesmål) men har till skillnad från Brynäs fyra backar som har hjälpt till rejält framåt också. Andreas Holmqvist har fått det största lyftet den här säsongen och visat hur bra han kan vara. Blev tillfrågad om spel i landslaget i december men tackade nej av familjeskäl.


Forwards:

Betyg: MMM

Djurgården har fyra producerande femmor, det är positivt och viktigt nu när matcherna packas ihop på grund av OS. Samtidigt känns det lite tomt med bara en forward bland topp 25 i elitseriens poängliga och bara två bland topp 25 i seriens skytteliga. Marcus Nilson inledde långt under sin kapacitet men bara blivit bättre och bättre. Tim Eriksson gör mycket av den speltid han får, känns fräscht. Det finns en del kvar att hämta bland forwards i jakten på en fjärdeplats. Det borde trigga i gång hela högen.


Flippen:

Alla kids som tar för sig. Andra året kan bli tufft men Marcus Krüger och Jacob Josefson har trampat på bra. Patric Cehlin och Daniel Brodin har varit trevliga överraskningar. Hardy Nilsson tjatade inför säsongen om att just juniorerna var uppsidan med Djurgården. Det hade han rätt i.


Floppen:

Det här rår Mathias Tjärnqvist inte för egentligen, men det var ju själva den att det bara hann bli elva matcher innan en axelskada sabbade säsongen. Om det är färdigspelat eller blir fler matcher återstår att se men det ser mörkt ut och var knappast vad han eller Djurgården tänkte sig när kontraktet skrevs.


Publiken: MMMM+

Så nära fem M som man kan komma… bra drag, en publikökning som gett bra vibrationer både på läktarna och på Djurgårdens bankkonto. Att det inte blir full pott beror på några enstaka svaga matcher men formen är fortfarande stigande och det lär knappast bli mindre utan snarare ännu större tryck fram till slutspelet och väl där. För dit når Djurgården, burna av sina fans.


Och nu då?

Djurgården har förvisso tre vassa juniorer borta i ett par veckor nu men det finns spelare med lite istid som väntat på att kliva fram, Mika Hannula är ett spännande nyförvärv om än på korttidskontrakt. Håller backarna och målvakterna samma klass som hittills är inte frågan om Djurgården ska gå till slutspel, utan på vilken plats. En plats bland de fyra som får hemmafördel är inte alls omöjligt.


Match annandagen: Linköping, hemma. Börjar klockan 16.00 på Hovet.

9 kommentarer:

Peter sa...

Måste säga att det känns underbart att ligga på en 4:e plats men det känns ändå att det finns mycket att plocka av hos vissa spelare, vilket känns bra andra år hade det varit oroväckande.

Ta bara spelare som Ottosson, Engqvist, Nilson och Josefson som ex. de har inte varit dåliga på något sätt men de kan så mycket mer och får man igång allihop blir det svårt att ta poäng av DIF, förhoppningsvis kan det bli en fortsatt kul vinter med slutspel som det där lilla extra roliga!

FULL FART FRAMÅT!

Johannes sa...

Marie, jinxa oss inte! :(

Difaren sa...

spelar inte DIF på annandagen och inte juldagen?eller har ja missat nåt?

Anonym sa...

Difaren:

Tror det menas med att DIFs text på juldagen och ssk på Annandagen!

Tack för en fin sammanfattning Marie, vi får väl se till att ordna det där MMMM+ till MMMMM nu istället :)

/Jepe

Marie Hallman sa...

Peter: Bra analys, håller helt med där! Jag ser fram emot ett slutspel, känns som det bara blir bättre och bättre.

Johannes: Ah men det hoppas jag väl inte att det ska bli!!! Fortsätter de i den här stilen, så är det lugnt.

Difaren: Jepe hade rätt där, men det var lite otydligt, jag har ändrat i texten.

jepe: Du förstod vad jag menade :D Jag missar matchen i morgon, ska jobba åt expressen i Tälje istället. Men jag ska ringa lite folk som är där och kolla läget... och om jag hinner göra telefonintervjuer. Expressen kräver att få sina grejer först (såklart), så vi får se om det går.

Matte sa...

Floppen på Dif borde väl Kristofer Ottosson också vara. Har ju inte visat mycket den här säsongen. Och du, kolla stavningen på Hardys efternamn ;-)

Marie Hallman sa...

Matte: Ja kanske, han har ju också varit skadad. Men som det ser ut nu så kan han i alla fall fortsätta spela, är mer osäkert med Mathias. Kändes lite taskigt att ta Mathias, ,men det var det jag menade att han egentligen inte rår för det själv.
Bra att du såg det saknade s:et... föll bort efter alla Marcus Nilson hahaha, ska ändra, bra att ni säger till! :)

Difaren sa...

nja otydligt och otydligt var nog för mkt stark dricka där så man såg bara var 3e bokstav =)

Marie Hallman sa...

Difaren: Ha, ha ja så kan det vara ibland. :)