måndag 7 december 2009

Förbundskaptenens svar - fråga för frågaSnart jul men innan dess… Channel One Cup som den gamla Izvestijaturneringen numera heter. Spelarna som nu är uttagna till Rysslands turneringen mellan 17 och 20 december får en sista chans att visa upp sig inför nästa trupp, OS-truppen som kommer presenteras den 27 december. Övriga får hoppas att de har gjort tillräckligt eller lägga på ett kol så här sista veckan före juluppehållet (i es) och fram till jul (i NHL).


Det blev därför lite frågor om både den här och OS-truppen även om Bengt-Åke Gustafsson gjorde vad han kunde för att slippa prata om just OS-truppen redan nu.

”En sak i taget” som han, förgäves, försökte påpeka ett antal gånger.


Men här har ni ett urval av alla svar som förbundskaptenen levererade under presskonferensen. Så här sa Gustafsson om:


… målvaktsvalet – Henrik Karlsson, Färjestad och Johan Holmqvist, Frölunda:

– Det är en rutinerad och en debutant. När det gäller Henrik så är det bara att titta på statistiken. Han ligger där uppe och slåss hela tiden. Avslutade förra säsongen bra med SSK och har sedan fortsatt på den inslagna vägen i Färjestad. Det ska bli intressant att få jobba med honom. ”Honken” var inte med sist, det var Liv (och Tellqvist) så vi har varierat lite.


… att just Holmqvist är en av förbundskaptenens personliga favoriter:

– Ja, jag gillar honom men jag gillar (HV-målvakten Stefan) Liv också. Men Liv har redan varit med på två turneringar, det har inte Honken.


… målvaktsspelet fungerat under de två första EHT-turneringarna:

– Det har varit varierat. Bra men också lite för upp och ner, det har inte varit så stabilt som man hade velat att det skulle vara. Det har varit både bra och dåliga matcher, det är inte det som man har velat se.


… det ligger Mikael Tellqvist i fatet inför OS att han nu spelar i det Janne Bengtsson på SvD kallade ”en sämre liga”, det vill säga SM-liiga i Finland:

– Var han spelar kan ju inte jag påverka. Men jag tycker inte att det påverkar var man spelar. Det är personligheten och det man gör på planen som avgör. Sedan är det klart att spelar man i en tuffare liga och är bra där så kanske man är bättre som målvakt också men det är svårt att värdera finska ligan jämfört med den ryska men den är inte så dålig som du (Janne Bengtsson) vill framhålla. Det är sämre än den ryska men inte SÅ dålig.


… hur stor chans man har till en plats i OS-truppen som spelare utanför NHL om man inte är med nu i Ryssland:

– Alla har en chans till OS-truppen fortfarande och VM får vi ta sedan. Det är inte så många turneringar kvar till varken det ena eller andra men vi tar en sak i taget.


… Timråbacken Sebastian Erixon, 20 år, som nu får debutera i Tre Kronor:

– Han är förstaårs senior, en intressant spelare, allsidig i sitt spel, stabil och intressant. Det känns som att det är såna här killar man måste hitta. Det är de här som finns lite runtikring och kan kliva fram och känna på det här som man letar efter. Det blir ett stort test för honom att kliva upp och testa spel i A-laget. Det ska bli kul att se hur han grejar det.


… resten av truppen och då s

ärskilt Dick Tärnström:

– Annars är det rutinerat. Och där (bland backarna) ser det bra ut med friskheten utom med Dicken som stod över spel i helgen men jag har pratat med honom nu på morgonen och det ser positivt ut. Han vill vara med och jag vill ha honom med, men vi tar det dag för dag så får vi se hur det blir.


… vad som händer om Dick Tärnström är osäker till spel:

– Då fyller vi på med fler. Matcherna spelas långt bort och vi vill inte hamna i samma sits som i senaste turneringen där vi bara hade fem backar att spela med mot Finland så vi tar med en till i så fall.


… varför Djurgårdsbackarna Marcus Ragnarsson och Andreas Holmqvist saknas.

– Båda har varit med i visumtruppen men sedan vilka som är skadade eller inte vill jag inte stå här och annonsera ut. Men han (Ragge) har tyvärr tackat nej. Varför är en grej mellan honom och mig.


… de forwards som är uttagna:

– Här är det också rutinerat så det räcker till. Kan hända att Jocke Lindström inte varit med under mig… eller det kanske han har. Eller, nä, det har han inte! (sagt efter lite bläddrande i papper) Titta här, han är debutant han med. Jag tog för givet att han hade varit med förr men det har han inte.

… just Joakim Lindström:

– En intressant spelare. Jag såg han borta i Nordamerika då han var där, nu har han varit i Ryssland. Det ska bli kul att få se honom på nära håll. Det är en spelare man vill känna på lite. Han ska använda sin fart och sin energi, är en energispelare.


… Modos Marcus Näslund har varit aktuell:

– Nej, inte till den här turneringen, nej. Om jag beklagar det? Nej, varför skulle jag göra det? Dels har han lagt av och dels har han sagt att aldrig mera landslaget så varför skulle jag beklaga det? Han har varit jättebra i Modo, trots att han tagit det lugnt i nästan sex månader innan så att kliva in och spela så som han har gjort, det är bra.


… Foppa verkligen kan spela i Channel One Cup:

– Det är samma sak med honom som med Dicken. Han är på bättringsvägen så vi tar med honom och avvaktar istället för att göra tvärtom. Man vill inte komma till helgen och så är han frisk och så tänker man att fan vad kul det hade varit att ha med honom men nu går det inte. Så nu vänder vi på det och tar ut honom. Förhoppningsvis så är han med i Stockholm här nästa vecka (två dagars träning före resan till Moskva) så får vi se.


… att Foppa själv sagt i media att han INTE skulle vara med i den här truppen:

– Jo men det är ju svårt för honom att stå där och säga att han ska vara med i Channel One samtidigt som han inte spelar med klubblaget. Men vi har pratat vid flera gånger, senast i går (läs söndag) och nu kör vi på den här vägen.


… hur viktig Foppa är att ha med i truppen:

– Det är klart att det är jätteviktigt. Speciellt inför OS, att han får testa sig på hög nivå igen och se om han kan spela i det tempo och med den intensitet som det är där jämfört med klubblagets nivå. Det blir en test både för honom och för mig att det går åt rätt håll, att det stegrar sig på den biten.


… Foppas insats under Karjala Cup i november:

– Helt okej. Han gjorde en del bra grejer men saknar intensiteten, farten och trycket ibland. Men tittar man på hur han spelat i Modo så har det stegrats sakta hela tiden. Förhoppningsvis så är han frisk nu och kan spela tre hårda matcher på rad nu då. Men man måste in och spela matcher för att få den intensiteten, farten, tempot och den rytmen som krävs och som har fattats förr.


… förhoppningarna att få med Foppa till OS:

– Det får vi se den 27 december när vi tar ut laget. Om foten är bra? Ja, den är då inget som han har problem med nu i alla fall.


… hur han tycker att Mattias Weinhandl presterat i år:

– Han fick en grym start på året, var lysande nere i Tjeckien men var lite tamare i Karjala. Fast känslan är att han är på gång igen och då är han en intressant spelare för OS.


…Weinhandl stärkt sina OS-aktier nu på senare tid när han spelat väldigt bra:

– Det vill jag inte kommentera nu. Vi har den här turneringen först, sedan ska vi sätta oss ner, jag, Abbe (Tommy Albelin) och Notan (Mattias Norström) och försöka ta rätt beslut. Eller det blir ju rätt beslut då men det är bara hoppas att det visade sig vara rätt beslut i februari också.


… Djurgårdsforwarden Andreas Engqvist, som haft en lite tung höst (bland annat måltorka i nästan två månader) ändå är med:

– Han har varit med flera gånger och har gjort det bra. Han är intressant, allsidig. Kan vara både center och ytterforward. Är bra i ett lag där man kan behöva bygga om lite, man får tänka på sånt också.


… förhoppningarna på resultat i Channel One Cup:

– Vi ska förhoppningsvis visa vår bästa sida och orka mer än det har gjorts i de andra turneringarna. Då (Karjala) hade man tre matcher på fyra dagar precis före och några hade matcher direkt efter. Nu är det ett bättre upplägg med inte så många matcher före och inga matcher efter eftersom det är jul då, så förhoppningsvis ska vi lyckas skrapa ihop den energi som vi behöver nu.


… Tre Kronor förlorat stort mot Finland i de två senaste turneringarna. 3-8 i Tjeckien och nu senast pinsamma 0-7:

– Det är sättet som vi förlorar på som inte är bra. Finnarna fick för enkla mål. Ibland räcker det med att man har en het målvakt. Har man inte det så rinner det iväg. Hela laget måste funka, nu fick vi inte stopp på dem överhuvudtaget. Allt gick emot oss. Vi hade bara fem backar, gav ytor till ryssar och finnar som man inte kan göra på den här nivån. Vi backade hem för mycket, nu ska vi orka hela vägen. Man kan tycka att man ska ha mer stolthet och kämpa mer men när man har match i elitserien två dagar senare och matchen går som den gör så börjar tankarna rinna iväg. Nu har man mer luft, nästa match spelas först den 27:e då ska man kunna fokusera mer.


… hur mycket prestationen i Channel One spelar roll för OS-uttagningen:

– Det är upp till spelarna här att visa upp sig, att de visar att de vill vara med och inte tar det som en weekend i Moskva. Vi åker dit för att visa vad vi kan. Ingen var nöjd efter matchen mot Finland senast. Ingen var glad eller stolt i det omklädningsrummet. Nu är det många som vill visa upp sig själva och prestera bättre än de gjorde senast.


… att en spelare som Brynäsmålvakten Jacob Markström inte testas i Tre Kronor innan OS-truppen tas ut (p.g.a. JVM och förberedelserna inför det):

– Jag ser inte att det är någon krock. Han är junior, då ska man spela i junior-VM. Det är en stor grej och viktigt för de unga att spela där. Jag ser det inte som något problem. De bästa juniorerna ska spela i JVM och försöka vinna det. Då ska inte Tre Kronor komma in som ett störande moment som sätter konstiga tankar i skallen på killarna. Om de är med i bilden? Självklart. De ska stoppa puckar och är jävligt bra på det, avslutar Bengt-Åke Gustafsson.


Hela truppen hittar ni två inlägg neråt. Samtliga foton Marie Hallman

Inga kommentarer: