fredag 31 december 2010

Andreas Holmqvist: "Det är nu som lagen skiljs åt"


 
( Andreas Holmqvist. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Det började bra och Djurgården hade 2-0 efter första. Men slutet blev inte gott. Färjestad vände och vann med 4-2.
– Vi kändes sega överlag nästan hela matchen. Det var mest lite tur att vi ledde med 2-0 efter första. Sedan släppte vi till för många chanser (för Färjestad) och Mark spelade bra men vi var inte på tårna riktigt i går, konstaterar Andreas Holmqvist.

Förklaringen till det?
– Att vi har spelat väldigt intensivt de senaste tio matcherna när vi har tagit minst en poäng per match och då kommer det ett bakslag till slut och det gjorde det nu.

Jag tycker annars att spelet har sett bättre och bättre ut nu senaste matcherna?
– ja, det har sett bättre ut, men vi saknar ju några spelare – Nisse, Falken och några till så det märks också av i slutändan.

Ni har kört med en massa juniorer också, hur mycket märker ni ordinarie spelare av de förändringarna i laget?
– När alla är trötta så kanske det märks lite grann, Sillen är ju borta på JVM och Printz och Falk och Nisse och några till, det är bra spelare allihop så det är klart att det märks. Men juniorerna spelar likvärdigt spel som vi i J20 så de är vana vid det och har gjort ett bra jobb, de som har varit uppe.

(Inte riktigt på tårna... FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Efter nyår väntar nu en hektisk tid, Djurgården har 22 matcher kvar av serien och spelar elva av dem i januari och totalt tretton fram till och med 5 februari, sedan är det landslagsuppehåll för LG Games.

Hur gör man för att hålla energin uppe?
– Man får dra ner lite på träningstiden så att man kan ge allt på matcherna. Man får köra kortare pass men i hög fart, det är det som är viktigt – att man håller farten uppe och behåller energin inför matcherna och inte sänker farten när man är trött. Sedan blir det mycket pp och så. Inga grunder, de sitter i huvudet och nu kommer mycket att sitta i farten i stället.

Förra året gjorde Djurgården en riktigt bra avslutning på serien då man tog 41 poäng på de sista 22 matcherna. Det blev elva trepoängare, sex oavgjorda och fem förluster. Av de oavgjorda slutade tre just så (regeln var ju sån att det kunde bli så då), två var vinster på övertid och en förlust på övertid. Djurgården gjorde 71 mål och släppte in 54 under samma tid.

 (Holmqvist gör 1-0... FOTO JOHANNA LUNDBERG) 

– Jag tycker att vi är på väg dit (mot den formen), det är stor skillnad nu mot början av säsongen sedan hur det blir i slutspelet, det är ju en helt annan grej men vi ska gå dit, det är målet.

Hur långt har ni kvar tills ni är så samspelta som i slutet förra året?
– Det är svårt att säga men vi hade många spelare då som kom var inne i riktig bra perioder då och som gjorde många mål, det är bara hoppas att det kommer att bli likadant i år för vissa spelare.

(Måljublet efter 1-0... FOTO JOHANNA LUNDBERG) 

Och du själv har gjort sju mål så här långt, det är tangerat personbästa i elitserien för din del?
– Ja och jag skjuter mer nu. Skjuter mer för att göra mål också. Förr sköt jag ofta för att det skulle bli returer som andra kunde göra mål på och skottpassningar och så.

Vem sa åt dig att ändra på det?
– Det var väl jag själv, jag gjorde bara tre mål i serien förra säsongen och det vet man själv är för lite när man spelar pp, så jag bestämde att jag måste skjuta mer själv för att göra mål och det har lönat sig ganska bra, säger Andreas Holmqvist.

Han har liksom alla berörts av Nisse Ekmans stroke.
– Det kom ju som en chock när vi fick reda på det så klart. Men sedan hur det påverkar spelmässigt, det är olika från person till person hur känsligt det är och hur man hanterar det. Jag kan koppla bort det ganska bra under matcherna även om man bli påmind om det när fansen sjunger om Nisse Ekmans järnkaminer och man ser deras skyltar med hans namn på.  Jag tycker det är härligt att se och höra det från klacken, nu kan vi bara hoppas att Nisse blir bra och att han förhoppningsvis kan spela hockey igen.

(FOTO JOHANNA LUNDBERG) 

Det stöd som Nisse får, triggar det er andra också?
– Ja det gör det, man blir ju… man vill vinna för Nisses skull! Säger Holmqvist med eftertryck.

Och han ser fram emot matchtäta januari, även om det kommer att slita rejält.

– Vi har sex hemmamatcher i januari och vi ska vinna allt på hemmaplan. Gör vi det och tar några på bortaplan också så kan vi vara nöjda med det. Vi vet att vi är ett bra hockeylag och det är inte många som kan åka med oss och ha den energin som vi har. Vi ska kunna vinna minst åtta matcher nu i januari och det är viktigt att vi vinner, säger Djurgårdsbacken och fortsätter:

– Det är nu som lagen skiljs åt, det är nu som de bättre lagen pinnar på och de som saknar lite faller ifrån. Nu ska vi hänga med de andra i toppen så att vi ligger till bra inför slutspelet.

HV71 borta på söndag, vad säger du avslutningsvis om den?
– Det blir tufft, HV har tagit rätt många poäng nu på slutet men vi åker dit och kämpar hårt, vi ska ta en vinst.

Inga kommentarer: