lördag 25 december 2010

"Bland de bästa chanserna som vi har haft att ta guld"

 
(Småkronorna i Väsby före jul. Nu börjar allvaret. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

I morgon, söndag, är det slut på julvilan och allt mat och godismumsande, då startar elitserien om och Sverige spelar sin första match i JVM, mot Norge. Och ska man tro Detroits chefsscout Håkan Andersson, så har Småkronorna en bra chans att äntligen gå hela vägen.
– Jag kan ärligt säg att det är bland de bästa chanser som vi har haft att ta guld, säger han.

Det finns inte så jättemånga ”stora namn” i truppen men alla utespelarna utom tre är ordinarie i elitserien.  Max Friberg, är en jättetalang som spelar i division ett, medan både Rickard Rakell (Plymouth Whalers) och Gabriel Landeskog (Kitchener Rangers) båda spelar Nordamerikansk juniorhockey i OHL. Landeskog är dessutom stor stjärna på OHL:

– Han är stor, duktig, bra skolad, väldigt ambitiös, har bra tävlingsinstinkt, har tränat mycket och hårt samt är mentalt stark. Han är en riktig krigare. Och Landeskog spelar hela tiden mot dem som vi nu kommer att få möta. Merparten av Kanadas och USA:s spelare kommer från juniorligorna där borta och Landeskog är en av de bästa där, han är topp fem i hela juniorhockeyn i Kanada och väldigt respekterad där borta, säger Håkan Andersson som har bra koll på juniorerna i Europa och Nordamerika.

( Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Och han plussar gärna för målvakten Robin Lehner också. Lehner är inte så känd här hemma, men han spelade juniorhockey i Nordamerika förra året, var riktigt bra då och har bra koll på många spelare i Kanadas och USA:s lag. Lehner står till vardags i AHL-laget och har även spelat NHL-matcher.

– Man kan aldrig räkna med att slå Kanada eller USA men jag tycker vi har en bra chans. Vi har en målis, Robin Lehner, som har stått i NHL och framför allt är van att spela på små rinkar, vi har ett helt gäng som har spelat mot män i elitserien, plus Gabriel Landeskog som möts med stor respekt av alla där borta, säger Andersson och fortsätter:

 – Förbundet ska vara glada att Lehner och Landeskog åkte över för att spela juniorhockey för det ökar våra chanser dramatiskt. Men de här kontrakten som förbundet vill att alla juniorer ska skriva på, de kommer att hindra Sveriges chanser framöver. Hade förbundet fått som de ville hade de två viktigaste spelarna i JVM laget inte varit så bra som de är i dag. Då hade de inte fått åka till Nordamerika och spela och blir så bra som de har blivit.

( Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Men det är framför allt satsningarna här hemma som har gett Sverige ett starkt lag. Och det är satsningarna här hemma som gör att allt fler duktiga juniorer får ta en ordinarie plats och stort ansvar i elitserien. Allt det, är viktigt, tycker Håkan Andersson.

– Sverige har uppgraderat den svenska juniorhockeyn med ett bättre utbildningsprogram, spelarna är mer och bättre utbildade nu än de någonsin varit plus att lönerna för seniorspelare är så höga att alla elitserielag numera måste ha ett par juniorer i truppen för att gå runt. Det gör i sin tur att de får mycket istid och en väldigt bra erfarenhet. I dag är juniorerna mer välutbildade både mentalt och taktiskt, de tar för sig mer och vågar mer – vilket är lättare när man är välutbildad.

 Vad ser du för fördelar med att nästa alla i laget spelar i elitserien, som ordinarie?
– Att de är vana att möta stora spelare, att möta män (seniorer) och att de är vana vid att producera. I elitserien spelar man ändå inför mycket folk och känner pressen att producera, det blir en helt annan sak än att spela juniormatcher med 50 personer på läktaren.

Hur stor roll spelar det att de har mött, ”stora spelare" och " män”?
– Jo men det är viktigt. USA och Kanada har större spelare än de flesta av våra spelare. Kanadas och USA:s lag är oftast i samma storlek som spelarna i elitserien men eftersom våra killar har spelat i elitserien och mött män där, så är de vana vid det. Då blir inte det någon stor grej.

Sveriges premiärmatch är som sagt mot Norge, den börjar 16.00 lokal tid på annandagen vilket blir 22.00 svensk tid. Den sänds tyvärr inte i SVT som har rättigheterna och sänder de övriga JVM-matcherna som Sverige spelar.

Det ska bli intressant att se hur det går. Jag (Marie) blev väldigt förvånad att Djurgårdens John Norman, som varit med på varenda U20 samling i över ett år inte kom med. Men han spelar på bra i elitserien i stället, vilket Djurgården så klart är glada för.

2 kommentarer:

Lisen sa...

Hej Marie!

Vet du om det finns några JVMbloggar som spelarna skriver, som några av DIF och SAIK spelarna skrev förra året? Dem var riktigt sköna att läsa.

//Lisen

Marie Hallman sa...

lisen: Hej, jag vet faktiskt inte. ska mejla Sillen och fråga!