tisdag 7 december 2010

Mårts "Det är lite lockande att köra med alla 14 forwards i en match"

 
(Mårts har tagit ut trupp nummer två. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)
Bättre sent än aldrig… Här kommer lite snack med Pär Mårts om den trupp som han har tagit ut till Channel One Cup.

Så här säger Mårts om…

… den röda tråden i laget?
– Vi känner att det ska vara de bästa killarna, det är grunden. Sedan har inte alla allt, och förra gången hade vi lite för offensiva backar till exempel så den här gången är tanken att vi framför allt skulle balansera backarna bättre. Förra gången hade vi mest en offensiv tanke där bara men där har vi tänkt om. Sedan har vi några skador på spelare som inte kan vara med och som också styr vilka som kommer med.

… varför det är 14 forwards med i truppen?
– Att vi tog med 14 stycken är för att det är lite lockande att kunna köra med alla 14 forwards i en match, fast man vanligtvis inte gör det. Men är det något jag upplevde mot Finland senast så är det att orken och kraften försvann. Man ska inte vara rädd att pröva något då tycker jag och visst, då måste man spela med bara sex backar men det (14 forwards) är för att kunna leka med tanken och testa. Att inte bara tänka på vad man kan göra utan att göra det också.

… och hur de ska användas/ få istid allihop?
– Några kommer att köra bara boxplay, några i bara pp och så kommer vi att sprida ut speltiden så att man har kraften hela vägen. Jag har inte den rätta lösningen för hur man gör det bäst, ännu, men med 14 forwards så har man möjligheter i alla fall. Det kanske inte blir att vi kör så i första matchen men säkert i sista sedan får man se hur det är med skador och sånt, han där uppe kan ställa till det ibland.

 … att det inte är en enda debutant med denna gången, jämfört med över en handfull senast:
– Nä men det är andra spelare som har slagit ut dem den här gången. De spelare som är med nu är med för att de är bra och inte för om de är debutanter eller inte och den här gången så är det ingen debutant som slår ut de här grabbarna.

… skador på tilltänkta spelare:
– Johan Davidsson är inte med. Han har en skada som han måste se till. Marcus Nilson har ätit tre penicillinkurer och måste vara hemma och träna så han blir ordentligt frisk. Sedan har vi (Andreas) Jämtin förstås (skadade handleden senast), Weinhandl har en nacke som han måste ta hand om i varje uppehåll säger han, det ställer till problem.

… att Daniel Brodin som blixtinkallades senast är ordinarie nu:
– Varje gång jag ser honom så ger han ofantligt mycket till sitt lag med sin frejdiga spelstil. Vi har 14 forwards med i truppen och då måste den typ av hockey som han spelare vara med, han tillför jättemycket.

… vad Mårts ser som inte Hardy Nilsson verkar se (med tanke på Brolins istid i DIF)?
– Att han är frejdig, jagar på, skjuter, åker skridskor och är hundra procent hela tiden. Han är internationell i sitt spelsätt. Det hade varit svårare om man hade tagit en finlirare som ska upp en nivå (från elitserien till Tre Kronor) men Brodin har frejdigheten som krävs däruppe på internationell nivå.

… att Tony Mårtensson inte blev uttagen utan fick nöja sig med att vara reserv:
– Jag tycker att de andra är bättre för dagen och jag tror att han sitter fast i ryska tränaren spelsätt. Han måste ta ansvar för en massa defensiva saker och får inte kliva utanför det och då känns det som att då blir det inte att vi får fullt ut av det som han är så bra på.

… att Viktor Fasth blev reserv och hur långt AIK-målvakten har fram till en plats:
– Det är svårt att svara på. Han och Erik Ersberg var med fram till sista dagen i diskussionen. Vi hade en massa telefonsamtal, vägde för och emot in i det sista men när alla hade sagt sitt så kände vi att Daniel (Larsson) har gjort det fantastiskt bra efter uppehållet och kom han med till förra turneringen innan han hade gjort det så bra som han gör nu så borde han vara med igen. Det var väl det Victor föll på. Danne har gjort några fantastiska matcher efter Karjala, det har Victor också gjort och han har slagit igenom men vi har konkurrens, det är bara att kriga på.

… Stefan Liv och Danne Larsson har ett litet försprång nu i jakten på en VM-plats?
– Ser man de i ett lag, som jag kommer att göra, så påverkar det ju, det kan jag som människa inte ge avkall på och säga annat. Men det handlar om att vara så realistiska som möjligt och gå på de bästa i varje turnering. Andra spelare måste också kunna få chansen ändå, även om de inte spelat de här två turneringarna. Så det är inte kört för de andra än det ska vara fri konkurrens.

 … att Modos Nicklas Danielsson tog en plats:
– Det är väl så att Nicklas har bra skridskoåkning, är frejdig och intressant ur ett internationellt perspektiv också. Det är kanske dags för honom nu.

4 kommentarer:

Pelle sa...

Danielson tar alltså en plats före mårtensson.. Är fan första gången jag inte riktigt håller med Mårts.. Danielsson Är ju helt oduglig på plan. I Dif var han bra tack vare Bremberg, Och bremberg gör alla som han spelar med bra. Ja och att fasth inte fick plats var väl ingen skräll. Han är ju fortfarande för ung och orutinerad..

Va tycker du marie?

Marie Hallman sa...

Pelle: Svårt att jämföra två spelare där jag bara sett en den här säsongen. Har inte sett Mårtenssons matcher i KHL så jag vet inte i vilken form han är. Tycker däremot (tvärtemot dig) att Nicklas växt uppe i Modo och har gjort bra matcher.

Fasth är ju några år äldre än Danne... så inte är det åldern som avgör i alla fall :)

Anonym sa...

Pelle: Men... Danielsson och Mårtensson är två HELT OLIKA spelartyper. Danielsson är, som Mårts säger, frejdig, duktig på rören, jobbar extremt hårt hela tiden, medan Mårtensson är mer av en finlirare. Jag har svårt att tro att de över huvud taget konkurrerar om samma plats. Dessutom var Danielsson riktigt bra förra säsongen (även om produktionen var sådär) trots att Bremberg hade lämnat Dif. Och nu producerar han bättre än vad han någonsin har gjort tidigare - utan Bremberg.

Marie Hallman sa...

anonym Håller med! och tror som du att de inte konkurrerar om samma plats, det är andra spelare, tex Krüger som tagit mårtenssons plats.