fredag 17 december 2010

Nemeth: " Vi gillar när det hettar till"


(Patrik Nemeth längtar redan till matcherna i JVM.. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

På lördag morgon lyfter planet till Kanada. Med ett lag med nästan enbart elitseriespelare. Det är bara Max Friberg, Skövde och målvakterna Fredrik Pettersson-Wentzel, Almtuna och Johan Gustafsson, Västerås som inte spelar i elitserien eller i någon nordamerikansk liga.

Patrik Nemeth har till exempel varit riktigt bra i AIK där han snittar 18.19  i istid per match.
Och han ser fördelar i den erfarenhet som alla elitseriespelarna i laget har:

– Det är klart att det spelar roll, man tar med sig mycket från professionella ligor som till exempel elitserien till de här (JVM-matcherna) också. Det blir inte lika stor förändring när man kommer dit men samtidigt så är juniorhockey mer oförutsägbar. Den går lite snabbare också, så det blir samtidigt en omställning tillbaka (till juniorhockeyn) på ett sätt också.

Det är mer tuta och kör i juniorhockeyn?
– Ja, och det är väl det som har varit bra med det här lägret i Väsby också, att vi har haft bra fart på matcherna och på träningarna. Så vi är bra förberedda för det med, säger Nemeth.

Kanada och USA brukar komma med storväxta lag. Deras underlag för att välja ut spelare är så enormt mycket större än Sveriges, och bland alla duktiga spelare plockar man gärna de som är av samma längd och vikt som många svenska seniorspelare.

– Men vårat JVM-lag är också stort tycker jag. Storleken ska inte vara något problem och vi är mentalt väl förberedda på vad som väntar. Jag själv har till exempel varit över flera gånger och mött spelarna där borta så det är inget som skrämmer, säger Nemeth.

(Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

AIK-backen har varit i Kanada och spelat träningsmatcher både med landslaget, med klubblag och privat.

– Jag har bland annat varit till Toronto, hade en kompis där som kände en som hade en turnering. Vi var dit och tränade och körde lite. När jag var yngre var jag över med Hammarby. Så sammantaget har jag väl varit över och kört en fyra, fem gånger redan.

När jag frågar om målsättningen under JVM kommer svaret blixtsnabbt som en klockren tackling:
– Att vinna! Så klart!!!!!

Det är inte lite högt satt mål?
– Nej absolut inte. Är vi med så är vi med för att spela om guldet. Man åker inte till JVM som någon social aktivitet. Det är ju ingen idé.

Men nu sätter du press på er?
– Äsch, det är ingen press. Det är ingen som räknar med oss, men vi har en jättestor chans. Vi har ett jävligt bra lag, har alla olika spelartyper som behövs. Jag tror att det kommer att gå riktigt jävla bra, säger Nemeth bestämt och fortsätter:

– Det är bra karaktärer i det här laget. Det är ingen som viker ner sig. Vi gillar när det hettar till och det måste man göra när man ska spela inför 20 000 människor som skriker och buar åt en. I det läget kan man inte ha spelare med tyngd på axlarna, då måste man släppa loss.

Lita på att Nemeth kommer att köra så det ryker. Det finns ingen broms i honom, när matchen är i gång är det fullt ös som gäller.

Knäskadan som det skrivits en hel del om var inte riktigt så illa som det har skrivits på en del ställen.
– Äh det där blev så... Först var jag sjuk och var borta i tre, fyra dagar för det. Sedan var jag för het på att gå tillbaka, gick på innan jag borde och blev sjuk i fem dagar igen. Sedan spelade jag matchen i Skellefteå, där fick jag smällen på knäet och så blev den inte helt läkt eftersom jag ville gå på för fort igen. Men nu är det helt bra med knäet och allt annat. Det är bara att köra, säger Nemeth.

(Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

AIK-backen har kört med knäskydd, ett sånt vanligt mjukt med skenor på sidan som stöd för knäet, i någon vecka. Men det behövs alltså inte nu.

Innan han försvinner in mot omklädningsrummet undrar jag om han kommer vara lite kluven där borta? Om han är orolig samtidigt för hur det ska gå för AIK som hinner spela fem matcher, varav ett derby när han är borta.

Svaret kommer snabbt nu också:
– Neeeej! Det är lugnt. De kommer att sköta sig jättebra. Det är jag säker på.

Inga kommentarer: