fredag 10 december 2010

Nygårds: "Byta tränare är inget alternativ" (del 1)

 
(Foto www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild. Bilderna är från tidigare matcher i höst)

Ny torsk i går, nu 1-4 mot Skellefteå, för SSK.
Spelet såg ut som det har gjort senaste matcherna, det vill säga lite krampaktigt.
Men istället för att älta det har jag pratat med Per Nygårds och ställt lite frågor om alltifrån mental träning, till tränarbyten och Yanick Lehoux.
Det blev så långt det här så jag har delat upp det i två delar för att inte krascha sajten.

Så här säger Nygårds om…

... läget för dagen?
– Det är inget bra läge och det är klart att ingen vill ligga sist i serien. Tanken är att vända det här och det kan bara vändas åt ett håll ju.

… vad SSK ska göra för att vända läget?
– Det är inget hokus pokus som hjälper, vi kan inte börja trolla in puckarna i mål utan vi måste jobba med att hitta tillbaka till det spelet som vi hade mot Frölunda och Färjestad hemma. Men det är inte bara att slå på en strömbrytare. Det här är inte individuell idrott utan här har vi 22 individer och när det börjar bli problem med resultaten så sätter sig en anspänning på gruppen. Vissa klarar av den anspänningen, andra inte och då kan det bli en negativ effekt på spelet, eller snarare det blir en negativ effekt på spelet.

… Spelarnas status?
– Det är inte så att man inte vill kämpa eller inte vill vinna utan det vill man men problemen är mentala för jag känner inte att spelarna är fysiskt illa tränade eller slut i kroppen på något sätt.

… att det just nu ser ut som om spelarna trampar vatten. Det är inte katastrofdåligt men det lyfter inte heller utan laget står och stampar på samma ställe utan att få ut något av jobbet som görs:
– Ja men precis så är det ju. Vi får inte ut något av det. Det var några matcher där vi gjorde mål, jag ska väl inte säga att det gick lätt men vi lyckades vaska fram lägen och sätta puckarna. Men efter Timråmatchen har det varit mer spänt. Man passar när man ska skjuta och skjuter när man ska passa. Det är typiska saker som kommer när man vill så mycket och det tydligt blockerar det enkla. Men börjar överarbeta och överanalysera situationerna. Man tänker nu måste, nu får jag inte. Såna starka ord som inte gynnar någonting. Allt måste ske fort, man har inte tid att fastna i de tankebanorna. Det måste smälla bara. När man börjar tänka att man ska backchecka så är det för sent, då skulle man ha gjort det för en femtiondels av en sekund innan.

… vad SSK:s mentala coach Johan Plate gör egentligen? Och varför hjälper inte det jobbet?
– Han jobbar med individer hela tiden och jobbar hårt med att få individen att prestera bättre så att kollektivet i slutänden får ett bättre resultat. Individen ska inte få den här negativa anspänningen utan tvärtom, så ska spelarna känna att nu fan är vi i elitserien. Nu ska vi ta tillvara möjligheten! Istället för att någon går runt och känner oro inför framtiden och vad som ska hända och så vidare.

… om inte Plate kanske borde jobba med gruppdynamiken för att få fart på laget istället?
– Nej jag tror det bästa är att han jobbar med individen och att Poppe är den som är bäst inför gruppen. Jag tror det är viktigt att han som är huvudtränare står inför gruppen och tar den biten. Det är ändå han som har yttersta ansvaret och har spelarnas största respekt och tillit.

 (Foto www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild. )

… det inte är dags att Per Nygårds själv tar klivet ner i båset, antingen som överrock eller som ny tränare?
– Nej, det är ingen bra ide. Jag jobbar med att försöka få ihop ett så bra lag som möjligt både för nu och inför framtiden och det gäller att man gör alltifrån att knyta kontakter inför framtiden dels med spelare som är här och med nya spelare, till att kolla in spelarmarkanden samt vara ett bollplank till tränarna och ledarna och att vara med på hockeygymnasiets intagning. Självklart kan jag get lite tips och lite förslag ibland men det är inte mer än så. Sedan är det inte mitt jobb att gå ner och stöka i a-laget utan jag ska stödja dem istället. Jag kan till exempel gå ner och prata, vilket har hänt en gång, om målbilder och visioner, hjälpa laget att hitta energi.

… vad han pratade om då han var ner till laget?
– Att vi måste hitta energi och då är det fyra saker man pratar om när det gäller Team. T står för tillsammans, E för energi, A för approach och attityd samt M för mental styrka. Nu måste vi vara mentalt styrka, har vi inte rätt energi så kommer det här inte att gå bra. Har man inte rätt approach utan blir ledsen i ögat när det går emot så tar man energi istället för att ge. Vi måste jobba tillsammans, vi gör det vi måste för att lösa det här, det är det viktigaste.

… ingen annan kan ta över Nygårds jobb tillfälligt så att han kan gå ner tillfällig i båset?
– Nej absolut inte. Jag har inte tänkt i de banorna över huvudtaget. Jag tänker göra mitt jobb utifrån den arbetsbeskrivning som jag har och de uppgifter som jag har åtagit mig. Så nej, det vore hemskt, det vore som om Poppe börjar tänka på att bli sportchef, då är man ute och cyklar. Det vore samma sak som om spelarna redan nu funderar på vad de ska göra nästa år, hamnar man där då går det åt helvete.

 … det inte är dags att byta tränarpar helt då mot en ny tränare utifrån?
– Det har aldrig varit ett alternativ, det har inte varit uppe vad jag vet i alla fall. Det är inget som kommer från mig i alla fall. Sedan vad andra tycker har jag ingen aning om men jag har inte hört det från någon annan i klubben heller. Sedan är det alltid lätt att säga att man ska byta tränare men, nej. Det är inget alternativ – vad jag vet.

3 kommentarer:

Higginz sa...

Tack Marie, Jag ser fram emot del 2 av intervjun.
Nygårds säger väl i stort sätt det väntade, men samtidigt så låter han lite kryptisk i slutet när du tar upp ämnet 'ny tränare'. Så det är nog möjligt att Styrelsen har börjat röra på sig lite så att säga. För någonting måste man ju göra - innan det är för sent.

Anonym sa...

Ang "T E A M", där är det tyvärr bara att konstatera att SSK verkar sakna alla de ingredienser som Nygårds anser ingår. Tyvärr :/

Blir en lång och mörk vinter som det ser ut.

Tack Marie för för att du lägger ner tid att söka information

VH/Centh

Marie Hallman sa...

HIgginz: del två ligger precis under! :0)

Centh: Tack själv för att du läser :0)