söndag 12 december 2010

Liwing: " Man slåss för mer än segern i en match"


(Jonas Liwing. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Timrå passar uppenbarligen bra för AIK.
Efter 4-1 i första matchen och 4-1 i andra blev det på lördagen 7-2.

– Det var en bra match, vi gör mål i pp. Det kändes bra. Det finns ju inga dåliga lag i serien men jag tycker faktiskt att vi förde matchen från start till mål, säger AIK-backen Jonas Liwing.

Det var dock Timrå som tog ledningen…
– Fast det var mer en markeringsmiss av mig än att de gjorde det bra, ha, ha. Sedan gick det lite bättre för mig i en del byten, ha, ha

Främsta nyckel till segern?
– Att vi gjorde lite mål (tre av sju) i pp. Det har vi inte haft lätt för att göra alla gånger. Men jag tror att vi hade 42 procent i pp mot Timrå så det flöt på bra där, det vara bara att lägga in puckarna.

Timrå hade en elitseriedebutant, 18-årige Gustaf Lindvall i mål?
– Jo men jag tyckte han var duktig. Han tog en del, de kan nog inte skylla på honom i alla fall.

Alla kan säkert klyschan ”studsa tillbaka” så det räcker och blir över. Ofta blir det inte så mycket studsa men AIK har i år - precis som förra säsongen - förmågan att resa sig ganska snabbt efter lågvattenmärken som 1-7 förlusten mot Färjestad i måndags.

– Ja hjälp, den matchen var bedrövlig, säger Liwing med en suck och fortsätter:

– Det var viktigt för oss att få med oss den här vinsten. Vi har ju några kryss här och där också och det känns som att förlorar man två matcher på rad så hamnar man direkt efter i tabellen. Det är ruggigt jämnt nu.

Spelarna i AIK hade slutspel som målsättning för säsongen. Den målsättningen kändes väldigt optimistisk tyckte många i början av serien men nu ser den allt mer realistisk ut. I dag är det till exempel bara två pinnar upp till sjuan Linköping och åttan Djurgården som båda står på 40 poäng jämfört med AIK och Timrå som har 42.

– Jo men när man går in för en säsong så måste ju slutspel vara det som alla strävar efter. Sedan att man är nykomling, då kanske det verkar som en lite högre målsättning än vad alla tror men jag tror att alla i AIK hoppas på slutspel, det skulle vara fantastiskt roligt.

Och nu är ju den målsättningen mer realistisk?
– Ja, absolut. Vi har ju spelat halva serien och ligger nia och har ju till och med legat bättre till än så (fyra) så visst är det en realistisk möjlighet.

Vad har ni gjort för att hamna i det läget då?
– Inget särskilt tycker jag men det kanske är alla andra som (inte trodde på slutspel) som är okunniga då? Ha, ha. Nä men vi var väldigt underskattade när säsongen började och nu har vi bevisat att vi kan spela bra i elitserien. Vi har en bra spelidé (checka högt, snabba fötter) som har funkat perfekt.

Att Roger Melin och Gunnar Persson varit med när det gungat förr, spelar det in?
– Ja, det är skönt att ha tränare som man är bekväm och känner trygghet med, att ha tränare som känner laget. Roger har ju varit med ett tag nu (är inne på tredje året) och Gunnar är ju ny men de känner varandra så bra så det känns tryggt att ha honom med i laget med.

Vad har ni gjort för att verkligen studsa tillbaka och inte bara snacka om det+
– Jag vet inte men det har kanske att göra med just att vi är nykomlingar och att vi är AIK. Det är stort och det kan ha med det att göra att vi verkligen slåss för klubben.

Men det gör väl alla, slåss för sin klubb alltså?
– Jo men vi har en speciell historia i AIK. Det har varit ekonomin hit och Ryssland dit och så en massa år i allsvenskan på det. Nu när vi är tillbaka i elitserien så gör alla verkligen sitt bästa för att AIK ska stanna kvar här. Det betyder så mycket för så många människor att vi spelar i elitserien och det känner man som spelare, säger Jonas Liwing.

Ni har kvar en rätt stor grupp som var med förra säsongen och som var med om allt kaos då. Har det svetsat samman er extra?
– Ja, det blev väl så. Man blir tajtare som grupp när det är lite mer saker runtikring än. Man tar inte saker för givet utan man vet att man måste slåss för allt. Man slåss för mer än segern i en match. För mer än tre poäng, att vinna varje match är så mycket större än så (att bara ta poängen), säger Liwing.

AIK och Djurgården får inte två veckors vila nu som alla andra eftersom det tredje Stockholmsderbyt, för övrigt med AIK som hemmalag, spelas torsdag 22 december.

 – Det är ju lite konstigt datum men det är aldrig svårt att tagga till ett derby. Det kommer att bli en jätterolig match. Den ser jag fram emot, det gör alla i båda lagen. Det är jag säker på.

Vad är allra bäst med ett derby?
– Publiken! Jag har (pga skada) bara spelat ett av de två derbyn som varit (det andra, där Djurgården var hemmalag) så det ska bli roligt att få vara med på ”vårat” derby också.


13 kommentarer:

Anonym sa...

Oaktat slarvet vid första målet så tycker jag att Liwing gjorde en riktigt bra insats igår. Han bär ett tungt lass nu när backsidan är så tunn och det gör han bra. Kämpa på!

Wayne sa...

"Det betyder så mycket för så många människor att vi spelar i elitserien och det känner man som spelare, säger Jonas Liwing."

"Så många"?

Snarare exakt 3853 personer. Hihi!

"Vi är överallt". Hoho!

"Storebror". Haha!

Anonym sa...

Storsatsning = 3 853!!!

Anonym sa...

Det var ingen storsatsning på publik. Det var storsatsning för att fylla tifohinkarna.

Vakna!

Göran sa...

Wayne: Vi är i alla fall kvar till slutsignalen i alla matcher, oavsett resultat. Det finns ett visst lags anhängare som har tömt Globen två gånger om tio minuter före slutsignalen vid underläge 2-5 den här säsongen. Varför??? Bara medgångare eller?

Anonym sa...

Men lilla Göran, medans vi har 6500-7000 pers på våra matcher så har ni fortfarande bara hälften, "vi är överallt" förutom på hovet då. Sen när det vankas stormatch på globen dyker ni upp för att sen bara spridas för vinden under resterande matcher. mäCktigt...

Marie Hallman sa...

Anonym: håller med :0)

apropå publiken som kommer på matcherna: Så har ju DIF de facto fler åskådare.Hemmasnitt för DIF (Med derbyt medräknat) 7 285, för AIK 5253. Räknar man bort derbyna så blir skillnaden ännu större.,

Jag tycker också det är trist att många DIF fans lämnat derbyna i förtid men i övriga matcher har de stått kvar och hejat oavsett resultat så medgångspublik är fel att kalla DIF-fansen för tycker jag. AIK-fansen har varit många på derbyna och de som väl kommer på de andra matcherna låter bra men jag önskar att fler kunde komma även när det inte är derby, AIK behöver er. Sedan är det ju så att AIK respektive DIF betyder mycket för många människor även de som inte kommer på matcherna. men det vet ni ju alla redan!

Göran sa...

Anonym: Mäktigt stavas utan c. Sen fick jag aldrig något svar på varför ni lämnat två derbyn i följd innan slutsignalen? Ska man inte ge sitt stöd till sitt lag ända tills hesa Fredrik ljuder för sista gången? Vi hade mangrann uppslutning till slutsignalen i premiären mot Linköping trots att vi blev rätt så rejält överkörda med 1-5. Men vi stod kvar och applåderade sista två minuterna. Finns klipp på Youtube om du inte tror mig.

Och sen får vi väl se hur många av era anhängare som dyker upp om ni hamnar under slutspelsstrecket. Om det blir som på Stadion... 11 000 blev 9 000 som blev 7 000 som sen blev 5 000...

Lär nog bli samma sak för er i hockeyn. 7500 blir 2500 med tanke på de medgångare ni har som sagt.
Vi har en hardcorekärna av 3500-3800 som aldrig sviker. Sen kommer det lite bonusfolk emellanåt och det är alltid trevligt. Hur stor hardcorekärna har ni när ni missar slutspel och hamnar i ingenmansland? 2000???

Trond sa...

Oj ni stod kvar en av alla matcher ni har förlorat Göran. Stort riktigt stort. Går ju extremt bra för DIF nu så det måste ju bara vara en massa medgångare....

Anonym sa...

Göran: Om du nu är uppriktigt intresserad är det väl bara att gå in på Djurgårdens hemsida och kolla. Det är bara att trycka på knappen "matcher" i menyn, och därefter välja den säsong du vill titta närmare på. Gör det, så kommer du att upptäcka att Dif-publiken strömmade till Hovet under första halvan av förra säsongen, trots att vi låg bra illa till i tabellen.

Vi hade (då) näst högst publiksnitt i ES innan det vände uppåt (bara Förlunda hade högre), och det trots att det gick dåligt, och trots att vi bara hade varit i slutspel en gång de fyra föregående säsongerna. Den gången åkte vi för övrigt ut i kvarten med 4-1 i matcher. Innan dess hade vi lockout-säsongen, och dessförinnan tre år med uttåg i kvartsfinalen, semifinalen samt kvartsfinalen (i den ordningen), och går vi längre tillbaka kommer vi in på guldåren i förra decenniets början. Längre än så är det väl knappast värt att gå, eller vad säger du?

Sen är ju hockeyn lite annorlunda jämfört med fotbollen. Sport för mig är att vinna, och visst ska man stå upp för laget, men om man inte har chans att vinna försvinner det roliga med sporten. I fotbollen kan gulddrömmarna grusas ganska tidigt, medan guldhoppet i hockeyn lever intill de allra sista omgångarna. Dessutom finns det en annan anledning till att jag har slutat gå på fotboll, nämligen Allsvenskan. Sämre liga står knappast att finna. Den håller så låg kvalité att endast ett eller två lag per säsong spelar en sevärd fotboll, typ Malmö i år eller IFK Göteborg förra året. Eller Djurgår'n under guldåren. Så jämförelsen är inte helt rättvis...

Erik sa...

Göran är ett skämt. Tyvärr vanligt bland många gnagare. Visst, det finns undantag där också, folk som kan sin sport och som man kan diskutera med.
Göran har tidigare varit inne o tuggat om DIF:s dåliga juniorhockey o nu pratar han strunt om våra publiksiffror. Lika fel bägge gångerna. Som anonym sa här ovanför; varsågod o gå in o kolla innan du uttalar dig.

Gunnar är inte seriös och han är framför allt okunnig.

Anonym sa...

Erik: Jo, det vet jag. Faktum är att de flesta gnagare (utan att överdriva eller ljuga alltså) som kommenterar här tycks vara av den sorten. Förnekar fakta, snackar strunt, tror sig vara världsbäst, etc. Jag kan ändå erkänna att AIK gör vissa saker bra, jag kan glädjas åt en sån som Nemeth, som säkert kan bli en tillgång för Sverige i framtiden, inte minst i JVM. Men Göran och de andra gnagarna tror sig stå över hela landslagsledningen när de sågar Dif-spelarna mitt itu, samtidigt som de gnäller om uteblivna gulsvartingar.

De tycks leva i villfarelsen att allting är en enda stor konspiration mot dem. Är det inte domarna så är det landslagscoachen, "Difiplinnämnden" eller media, som gör allting för att sabba för de 3000 hårdingar som ställer upp för sitt lag i ur och skur. Att det faktiskt kan ligga någonting i nämndens beslut, landslagsledningens uttagningar och det media skriver, har nog aldrig slagit dem.

Anonym sa...

Göran, jag vet att mäktigt stavas utan c, men tack för kommentaren, jag garvade mig nästan harmynt!

3500 hardcore fans... tillåt mig småle, ska jag verkligen behöva dra upp era publiksiffror under sista året ni var i allsvenskan i hockeyn??

Fast man kanske kan vara hardcore framför tv:n tills laget går upp i finrummet igen, eller var alla upptagna med att fira fotbollens framgångar? Nej vänta... då blir man ju medgångare... det måste helt enkelt varit så att eran "hardcore" kärna befann sig utomlands under ganska många matcher under förra säsongen, nån annan förklaring kan ju rimligen inte finnas!