söndag 5 december 2010

Pontus Sjögren: " Vi klarar av att resa oss, det ska vi bevisa i matcherna som är kvar"


 (Sjögren fotad i styrkrummet efter en annan match. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Tuff torsk för SSK på lördagen 0-3 mot Linköping borta.
Och Linköpings första mål, 12.08, vill Sjögren helst bara glömma:
– Det är en jättegroda, det är inget snack om det. Men det kan hända alla och det går inte att lägga sig ner och dö för det. Sedan har vi fortfarande chansen att vinna matchen trots målet. Vi startar sista perioden med 0-2 och har pp och har verkligen chansen att få in ett par mål, säger Sjögren.

Målet var ett sånt där irriterande höstlöv, Jan Hlavac dumpade bara ner pucken och ja vad hände?
– Ja jag tänkte väl… eller jag vet inte vad jag tänkte för plötsligt så låg pucken i mål. Jag hann inte tänka så mycket där.

Hur känner man sig som målvakt efteråt?
– Det är klart att man blir förbannad på sig själv. Jag kommer aldrig att släppa in ett sång mål igen. Det kändes bara löjligt men i matchen så var det bara att hantera det som vilket mål som helst, det vill säga fokusera på nästa puck och fortsätta spela på, säger Sjögren.

Några mål framåt blev det däremot inte och SSK har nu bara gjort tre mål på de tre senaste matcherna (2 mot Timrå hemma, 1 mot Modo borta och 0 mot LHC borta). Vilket känns lite märkligt då man gjorde sex mål mot Färjestad för bara en vecka sedan.¨

Men vad ska då utespelarna göra för att få fart på målproduktionen igen?
– Alltså vi har ju gjort mycket mål ligger topp fem där i ligan men det är lite skärpa hit och dit som saknas. Det gäller att hålla en jämn nivå och fler måste kliva fram. Men det går inte att säga att de ska skjuta här eller där på en målvakt, det är så mycket från situation till situation och det är ju inte så att det inte vill göra mål heller men ibland funkar det inte. Det är inget mer med det, då får man bara se till att gå vidare, säger Sjögren och fortsätter:

– Det är ingen idé att tycka synd om sig själv eller laget. Nu blåser det kallt, då gäller det att man står upp, det är nu det gäller att visa karaktär. Det är nu man får visa vad man går för. Antingen lägger man sig ner och där eller så kämpar man vidare.

Hur är känslan i laget där?
– Vi har bra stämning. Vi har ändå visat i ett antal matcher att vi har och kan spela på en hög nivå. Problemet är att vår lägsta nivå är för låg. Vi har slagit de flesta lagen även om vi har haft det tufft borta nu på sistone men i början tog vi några bra skalper borta så vi vet vad vi kan, det handlar bara om att få till det.

Tittar man på laget så har ni ju bra spelare om man tar varje gubbe en och en men ni får inte till det som ett lag på något sätt. Håller du med?
– Jo men så är det. Det har varit lite individuella misstag under matcherna som har lett till att vi har förlorat istället för att vinna. Vi kan ligga under med 0-2 få ett friläge som vi inte sätter, eller få ett pp där vi inte får dit pucken. Då gör istället dem trean och då har vi plötsligt 0-3 istället för 1-2 och allt är mycket jobbigare. Men det är små marginaler som styr det där, vi har ändå visat vad vi kan i flera matcher också.

Efter eran 6-2 vinst mot Färjestad sa Sanny Lindström att tar man greppet mot SSK i början av matchen så har man stor chans att vinna men gör man inte det blir det svårt och precis så var det i den matchen där ni sköljde över Färjestad från start och sedan var ni svårrubbade?
– Ja, det har varit ett lite problem faktiskt för oss att första målet ofta har blivit avgörande och det ska det inte behöva bli. Det tillhör ju idrott att man både gör och släpper in mål så det finns ingen bra förklaring till varför det är så. Jag vet inte om det blir panik eller vad det är men vi måste höja vår lägsta nivå, för högstanivån är hög när vi väl är där.

Om du jämför era vinst och förlust matcher, kan du se något mönster då? För varför det går som det går?
– När vi spelar bra så håller vi ihop laget mer, vi blir som en klump ute på isen, vi blir inte långa i lagdelarna. Mot Färjestad och mot Linköping hemma så höll vi verkligen ihop laget, vi spelade kompakt över hela banan och då blir det skillnad. När det blir långt mellan lagdelarna så gör vi det svårt för varandra. Om alla gör sitt jobb så blir det lättare att koppla på, gör forwards sitt jobb kan backarna stå upp och så vidare. Allt hänger ihop, säger Sjögren.

Och just det här att det nu gäller att visa karaktär, det kan man ju antingen se som hemskt eller som en utmaning. Sjögren ser det som en chans att visa vad han går för:
– Det är de här matcherna, där vi måste visa vad vi har för karaktärer, som är en utmaning, de är intressanta. Jag kan faktiskt tycka att det är roligare att vinna en tajt match, där det står 2-2 inför sista och så vinner man eller att som mot Brynäs leda med 6-1 inför sista. Det är klart att det är kul att vinna stort men det är inte samma utmaning som att försöka vinna när det är tajt och matcher som betyder någonting, säger SSK-målvakten och fortsätter:

– Som det är nu så … är det ju så att ju tuffare det går, desto mer är det upp till bevis nu. Antingen har man karaktären att man klarar av att resa sig eller så har man inte det, så är det bara och jag tycker att vi som lag har den karaktären att vi klarar av att resa oss. Det ska vi bevisa i de matcher som är kvar fram till uppehållet nu.

Ni har faktiskt bara fem pinnar upp till tionde platsen och bara sex upp till slutspel och 28 matcher kvar. Så det är ju inte kört än på något vis.
– Nä precis, ligan är extra tajt i år och det kommer den att vara fram till sista omgången. Så länge man kan hålla i och vinna några matcher och få ner antalet förluster så kan vi lika gärna gå till slutspel där allt kan hända och vi SKA dit, till slutspel. Vi måste bara snäppa upp vårt spel en bit och höja vår lägstanivå. Det som har varit, har varit och jag ser det mer som en tändvätska, jag vill ta revansch, jag vill att vi visar vad vi kan. Och det är ju det som är så fantastiskt med hockey, det är match varannan dag så det är bara på det igen.

3 kommentarer:

CiprY sa...

in med Mattsson! eller nån, Riku och Sjögren visar gång på gång att dom inte klarar av ES.

Petrus sa...

När ska SSK studsa tillbaka och börja tävla? Popovic tjatar ju om det i varje intervju före matcherna men det verkar ju aldrig hända...

Marie Hallman sa...

CiprY att bara skylla på målvakterna är att göra det gör lätt för sig, tycker jag. Om SSK gör ett eller noll mål framåt som i de två senaste matcherna så blir det inte vinst.

Petrus: ja det kan man undra. SSK har lite svårt att ta sig ur svackor.