torsdag 2 december 2010

Här är de som får en sista chans att ta sig till JVM

Så har då förbundskaptenen Roger Rönnberg släppt den så kallade "stortruppen" som den 13 december samlas i Upplands Väsby för att slåss om en plats i det slutliga JVM-laget. 

Ni ser den här:

Målvakter: Jonatan Bjurö, Malmö, Johan Gustafson, Västerås, Fredrik Pettersson-Wentzel, Almtuna.
 
Backar: Adam Almqvist, HV 71, Nils Andersson, Växjö, Simon Bertilsson, Brynäs, Jonas Brodin, Färjestad, Klas Dahlbeck, Linköping, Tim Erixon, Skellefteå, John Klingberg, Frölunda, Adam Larsson, Skellefteå, Patrik Nemeth, AIK, Fredrik Styrman, Luleå.


Forwards: Parick Cehlin, Djurgården, Dennis Everberg, Rögle, Jesper Fasth, HV71,  Max Friberg, Skövde, Calle Järnkrok, Brynäs,  Carl Klingberg, Frölunda, Anton Lander, Timrå, Johan Larsson, Brynäs, Oscar Lindberg, Skellefteå,  John Norman, Djurgården, Rickard Rakell, Plymouth Whalers, Ludvig Rensfeldt, Brynäs, Johan Sundström, Frölunda, Erik Thorell, Skåre, Jesper Thörnberg, HV71, William Wallén, Frölunda, Sebastian Wännström, Brynäs, Mika Zibanejad, Djurgården.

Det är en hel del väntade namn men här finns också Max Friberg Skövde och Mika Zibanejad som kanske inte så många hade väntat sig skulle ta sig in i gänget.
Jag hade hoppats att Djurgårdens Fredric Claesson skulle få en sista chans men det fick han inte.

Men Mika Zibanejad! är en av tre spelare födda 1993 som nu kommer ösa järnet för att ta sig till Buffalo.
Mika är född i Huddinge, har Hammarby som moderklubb, har spelat juniorhockey i första AIK men spelar sedan säsongen 2009-2010 i Djurgården. Och har en hockeyspelande bror som heter Monir Kalgoum.
Han spelar center och är 187 cm lång, väger 87 kilo.

Han är helt klart en outsider i det här gänget men han har chansen. Kul!

Intressant också att samtliga tre målvakter som är uttagna spelar i allsvenskan. Till laget kan dock Robin Lehner som mestadels spelat i Binghamton (AHL) i höst att läggas till om Ottawa säger okej.
Roger vill ju även ha med Oliver Ekman Larsson (Phoenix/San Antonio) och Gabriel Landeskog (Kitchener Rangers i OHL) så det är tajt om platserna.

Jacob Josefson och Magnus Pääjärvi Svensson är däremot körda som det verkar, då deras NHL-klubbar vägrar släppa iväg dem till JVM.

14 kommentarer:

Kalle sa...

Johan Gustafsson??? Vem fan är det? Varför blev inte Niklas Lundström uttagen?

Det lär inte bli någon framgång med så få gnagare och så många difare i truppen...

Anonym sa...

Ja för någon SSK:are önskar du inte i truppen?
Ja du Hallman.. herregud

Erika sa...

Tråkigt med Claesson måste jag säga! De finns ingen chans till en kort intervju med zibanejad? vore skoj o få reda på lite mer om "grabben" :)

Petrus sa...

Vem fan är Robin Lehner???? Har aldrig hört talas om. Han har väl aldrig spelat i elitserien eller allsvenskan???

Marie Hallman sa...

Kalle: Johan Gustafsson är född 92, är målvakt i allsvenska västerås och har gjort en kanonsäsong där som rookie. Han är en jättetalang, har 92,02 i räddningsprocent,är femmai allsvenskans målvaktsliga och spelar till skillnad från Lundström ordinarie i ett allsvenskt lag medan Lundström främst spelar juniorhockey.
Samtliga tre målvakter spelar ordinarie i sina allsvenska lag, det är inte så konstigt att de går före juniorlagsmålvakter tycker jag.

anonym: Men herregud, vad vet du vad jag tänker?! Inte ett smack. Sedan går jag inte på klubbnamn, jag tittar på vilka spelare som är intressanta för landslaget och Claesson är riktigt bra. SSK/Växjöbacken Tim Heed hade också varit kul att se i JVM,lite förvånad att han inte är med här. Men han blandar och ger kanske för mycket för att de ska ta ut honom. Heed är ju grym i allsvenskan framför allt offensivt men håller inte defensivt i elitserien. Vet inte om det är skälet men det kan vara det som har avgjort.
Tycker även att Mathias Franzén i AIK, med flera, kunde ha fått en sista chans att slå sig in i laget.

Erika: vet inte om jag hinner nu, om inte så tänkte jag passa på i Upplands väsby.

Petrus: Lehner är från Göteborg gick direkt från OHL till AHL och har även spelat ett par matcher för Ottawa i NHL. Han kan spelet på liten rink och får Småkronorna loss honom så tror jag att han blir etta.

Petrus sa...

Marie: Tack för det klarläggandet men om Lehner inte spelat regelbundet på seniornivå som de övriga keepersen har, känns det inte speciellt klokt att ställa honom i kassen. Hellre en målvakt som har x antal matcher bakom sig på högsta nivå än en fullständigt okänd nobody som inte ens har spelat elithockey mer än i någon enstaka match.

Marie Hallman sa...

Petrus: Fast den här säsongen har han ju spelat AHL hockey (och även ett par matcher i världens bästa liga NHL) det vill säga seniorhockey på en högre nivå än allsvenskan hela säsongen. och han har ju, till skillnad från de andra målvakterna, därmed vana vid liten rink. KÄnns klockrent att ställa honom i mål tycker jag. Sedan att han är okänd i Sverige spelare ju ingen roll.

Anonym sa...

Kan man plocka in en kille från Skövde och spelare som aldrig spelat seniohockey då finns det nog tveklöst plats för Heed.
Defensiven i topplaget Växjö verkar han greja eller ligger han på -25 i +/-?
Kilström då, får inte han plats? Emil Lundberg? Lagerström?
Nää en kille från Skövde är tydligen så bra att han petar alla dessa grabbar.

Marie Hallman sa...

Anonym: Kilström är för gammal, är född 1990 = är 20 år och har passerat åldersstrecket. Det är spelare under 20 år = födda 1991 och senare som får användas.

Lundberg är bara 17 och det var en skräll att de andra tre 17-åringarna kom med i näst sista truppen. Fortsätter han spela bra så kommer han nog få sin chans nästa eller nästnästa år, han har ju två år till på sig förutom det här och de flesta i laget är födda 1991 = två år äldre än Lundberg.

Alexander Lagerström är ju däremot 91:a. Det här var hans sista chans så det var synd att han inte kom med.

Sedan håller jag med om att Max Friberg, Skövde var en skräll, vi får se om han överlever sista gallringen...

Marie Hallman sa...

Erika jag hann! Kolla inlägget högre upp :)

Anonym sa...

Shit, vad okunniga vissa är... För det första tar en tränare ut de spelare som HAN anser PASSAR BÄST IN i det spel som HAN vill spela. Inse detta! Heed är grymt duktig offensivt, men ganska osäker i det defensiva spelet (sägs det). Jag hade personligen inte klagat om han hade kommit med, men nu gjorde lagledningen (som förmodligen kan MYCKET mer än både er och mig) bedömningen att han inte är tillräckligt bra för att få chansen. Inga konstigheter, då ledningen går på vilka man tror är bäst för laget, och inte på vilken klubb de tillhör.

Det verkar vara många som har väldigt bestämda åsikter om Friberg, trots att ingen tycks ha sett honom spela. Märkligt, kan jag tycka. Han ska tydligen vara väldigt bra (trots att han spelar i Skövde), vilket inte minst den här uttagningen visar. Återstår väl att se om han är tillräckligt bra för att slå sig in i den slutliga truppen.

I övrigt var det väl inte någon direkt överraskande trupp. Landeskog, Fasth, Järnkrok, Lander, Cehlin, Norman, Klingberg, Erixon, Larsson, Almqvist och Nemeth var ju givna, och lär vara givna i den slutgiltiga truppen såvida de inte gör bort sig ordentligt under lägret. Därtill kan man nog lägga Lindberg och Bertilsson. Resten av platserna lär det däremot bli en tuff kamp om.

Och Kalle... Du är ett skämt...

KJ sa...

Marie, visst är Max Friberg en skräll, en kul skräll. Tänkte fylla på lite info om Max, för er som inte vet (och att döma av flera kommentarer så vet ni inte hur bra han kan vara) så har han spelat med moderklubben Skövde IK i division 1 och gjort 50 poäng på 55 matcher under 2009/10 och 2010/11. Han fyllde 18 år nu i november... 50 poäng i ettan innan körkortsåldern är ett ganska bra facit :)

Max är en sevärd irrationell forward som är högerskytt (något kort i rocken kanske), och som gjort 10 poäng på 15 landskamper i U18-landslaget. Det kanske förklarar varför han fortfarande är med i blandningen.

Naturligtvis är det en bedrift att "bara" spela division 1-hockey och vara med i de här sammanhangen, men detta lär vara sista säsongen som han spelar i SIK. Han behöver garanterat uppåt i seriesystemet för att fortsätta utvecklas.

Tycker att det är kul att han fortfarande har chansen och nu är det upp till bevis i Upplands Väsby att han ska vara med till VM också. Vi som sett honom under de senaste tre åren och sett hans utveckling är riktigt stolta :)

Tack för en bra hockeyblogg!

Marie Hallman sa...

Anonym: Bra sagt där om urvalet! och visst är det så att många sågar spelare de inte har sett ens. Och det blir ju helt fel.

KJ Kanon, tack för info. Roger har ju tagit ut spelare som har gjort bra i från sig både i sina serier och landslag och att man spelar i division ett ska inte vara någon black om foten, bara man spelar bra. Ska bli otroligt kul att se allihop i Väsby.

Marie Hallman sa...

KJ och tack själv för att du läser!!! skulle jag få med också,. är lite för snabb på enterknappen i bland.