onsdag 29 december 2010

Djurgårdens läkare reder ut begreppen runt stroke


Djurgårdens läkare Bengt Gustafsson tog sig tid efter matchen för att försöka reda ut begreppen lite kring stroke och vad som har hänt med Nisse.

En hel del ser ni i TT artikeln i inlägget under, men allt fick inte plats och här har ni lite mer kommentarer av Djurgårdsläkaren, som sa så här om…

… vad som händer efter en stroke:
– Det finns ju viss risk att man kan bli sämre men det avgörs den allra närmsta tiden. Det som händer första dagen är allra viktigast men sedan är det viktigt också vad som händer första veckan efter att man har fått en stroke, och efter det även de tre kommande månaderna. Men om det går bra första veckan så brukar det gå bra sedan också.

… varför man kan bli sämre:
– Det som kan hända är att den inre och yttre väggen i blodkärlen fortsätter dela sig och störa flödet av syresatt blod till hjärnan.

… om operation är ett alternativ?
– Det är sällan man opereras, bland annat för att sån kirurgi är en risk och medför fara i sig.

… orsakerna bakom Nisses stroke?
– Jag har aldrig hört talas om en ishockeyspelare som får stroke av spelet ishockey. Att man får en stroke har inte med spelet i sig att göra utan det kan vara alltifrån stress till infektioner eller att man får en ökad risk med sig från födseln som spelar in. Eller flera olika faktorer på en och samma gång. Som neurologen jag pratade med sa, du kan nysa så hårt att det händer bara därför. Och exakt orsak till varför Nisse drabbats är det ingen som vet, det kan man bara spekulera i.

… den stress som Nisse utsattes för i samband det hände efter händelsen i Gävle, med tung mediebevakning bland annat har spelat in:
– Nej, enligt neurologerna så ska inte det ha någon betydelse. Sedan är det så klart så att det finns en stress i den stora massmediabevakning som blev. Ni i media har stor makt när ni skriver och de här killarna är inte annorlunda än andra människor. De är som vem som helst och mår så klart inte bra när det blir som det blev.

… de fyra penicillinkurer och svåra förkylningar som Nisse har haft kan ha spelat in?
– Nisse har känsliga luftrör och är småbarnspappa och då blir det lätt infektioner i luftvägarna. Men det har i sig inte med det här att göra, det är ju många som dras med förkylningar en hel vinter men inte får stroke för det.

… Det svårbegripliga i att Nisse själv kände sig jättepigg och fräsch på söndagskvällen och sedan får en stroke på måndag morgon.
– Det är inte så konstigt, så kan det vara. Du kan vara nykterist, världens nyttigaste på alla sätt och vis men ändå få en stroke. Och just stroke är något som kan komma smygande under en längre tid. Så det här KAN ha påbörjats tidigare, för flera dagar sedan utan att han själv har märkt det eller så kom det oväntat under natten. Det är svårt att säga.

… vad som är viktigt nu:
– Att läkarna hittare rätt diagnos så att man kan behandla de här neurologiska symptomen på bästa sätt. Hittar man de så vet man hur man ska behandla och bevaka honom för att tillfrisknande ska gå så snabbt och bra som möjligt. Sedan behöver han vila. Han behöver enormt mycket lugn och ro nu.

4 kommentarer:

Anonym sa...

kämpa Nisse

/Blue Saints

Rickard sa...

Var det inte Mackan Nilsson som hade genomgått pencillinkurer?

Anonym sa...

@ Rickard, båda två har tydligen pumpat antibiotika i omgångar, kanske därför dom sett rätt så knackiga ut.

Marie Hallman sa...

Anonym: verkar vara lite bättr i dag, skönt!

Rickard och anonym: ja det är båda. Det har stått om mackans kurer tidigare men när jag pratade med nisse efter Saikmatchen så kom det fram att även han haft samma problem. Inte så konstigt då att det gått segt på rören emellanåt.