fredag 31 december 2010

Engblom "Har man glädje i laget går allt mycket bättre"


 (Engblom vid ett tidigare tillfälle. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

AIK var med bra men fick avsluta sin lilla roadtrip med ännu en förlust, nu 1-4 mot Linköping där de två sista målen kom i tom kasse när Gnaget försökte vända på steken.
Och det var klart bättre spel nu jämfört med brakförlusten mot HV 71 i matchen före.

– Ja det var det absolut. Mot HV tog vi väldigt dåligt med ansvar, vi ställde inte upp för varandra då blir det svårt att spela hockey. Det blev lite väl öppna lägen då och mot ett så skickligt lag som HV, då utnyttjar de det direkt, säger David Engblom.

Stämningen efter den (HV) matchen var dämpad:
– Ja det var ingen som tyckte det var kul eller som kände sig glad när man såg sig själv i spegeln. Men det vi sa till varandra var väl att såna matcher kommer ibland och är man inte beredd att kriga för varandra så kan det lätt sluta så. Det är bara att bestämma sig för att tajta ihop det och jobba för varandra.

Mot Linköping var också det finns jobbet tillbaka.
– Vi spelar ett mycket tajtare försvarsspel, jobbar bättre för varandra, ställde upp mer för varandra. Även om vi inte gjorde så mycket offensivt i inledningen så var vi ändå med när vi gick in i tredje (ställningen var då 1-0 till LCH) och som tredje sedan såg ut så kunde vi mycket väl ha fått med oss någon poäng.

Ni var lite upprörda på något domslut där vid de sista målen läste jag?
– Äh jag vet inte hur det var vid deras 3-1 men vi hade någon puck som var på väg in som de rensade bort på tennis, sedan hade vi något halvöppet läge som vi inte fick dit och sedan gjorde de 3-1.

AIK är nu ner på tionde platsen och rejält indragna i båda streckstriderna. Det är tre poäng upp till åttan Brynäs och tre ner till elvan Modo.

Så vad kan AIK göra för att hantera den situationen?
– Vi har väl varit kring den här platsen förr och även varit längre ner så det är inte några konstigheter utan det är bara att gå ut och köra och inte fundera så mycket. Nu är vi väl där alla har tippat oss.

Men det vore väl bra om de då har tippat fel?
– Ja precis och det är det vi vill bevisa!

Det är en sak att ligga i botten i början av säsongen och en annan nu när det börjar bli lite mer nerver inblandat. Eller?
– Nja jag vet inte jag har inte känt av någon sån stämning i alla fall. Jag tror inte det är så mycket att fundera på som sagt, det är bara spela på i varje match, man kan inte tänka på det sådär.

Alla är inte lika kloka och rutinerade som du?
– Nej men vi har kloka träna som kan förmedla det budskapet, he, he.

Vad kan ni andra som varit med en del göra för att hålla nerver och annat borta nu?
– Det är väl det som vi har snackat om tidigare, att se till att alla tar sitt ansvar, att alla gör det man är bra på och bidrar till laget. Vi har haft en lite tung period nu också ju med många skador men juniorerna som har kommit upp och fyllt luckorna har gjort det jättebra. Det är bara hoppas att det vänder på skadefronten också, säger David Engblom.

AIK-forwarden har varit back ett tag nu för att täcka upp för skador just i den lagdelen.

– Jag trivs bra som back. Det är kul, det är något nytt och sådär, det är bara att köra på. Nu har det gått så många matcher också, så … det känns bara bra.

Vad har varit svårast i omställningen från forward till back (även om Engblom hoppat in tidigare några gånger som back)?
– Hm, det är nog tajmingen och avvägningarna som skiljer sig mest. Som forward åker du oftast med motspelarna framlänges, här måste du ställa om och tajma på ett annat sätt.

Något som har varit lättare än du trodde?
– Lättare? Ha, ha. Nä det vet jag inte, det kan jag inte påstå. Men det är alltid kul med utmaningar och när något är kul så gör det att det blir lättare, säger David Engblom.

Som nu har gjort mål två matcher på rad:
– Ja det är väl inte något som brukar hända. Det första, mot HV var ett jättebra pass av Kent (McDonell) och då var ju matchen lite halvdöd också i tredje. I går, mot LHC, var det ett halvskott från blålinjen i pp med mycket trafik av våra forwards som skymde målvakten så bra att ha släppte in pucken…

 AIK går liksom alla andra in i en tajt matchperiod nu, vad är då viktigast att ta med sig för att prestera bra där?
– Att vi tar med det vi gjorde i den här tredje perioden mot Linköping, att man tränar på bra och framför allt att man håller upp glädjen i allt. Har man glädje i laget går allt mycket bättre, säger Engblom.

På söndag 2 januari väntar Timrå, som AIK har lite sköna minnen av – vinst 7-2 på Hovet senast lagen möttes den 11 december.
– Ja vi får försöka ta det med oss och försöka ta med en bra känsla över lag. Jag har lite dåligt koll på lagen, det händer så mycket både i lagen och under alla matcher men vi får ta med oss det vi gjorde bra i tredje nu och spetsa det lite till så går det bra.


4 kommentarer:

Peter sa...

Det vore kul att få höra vad du menar med att AIK går in i en tajtare matchperiod nu. Vad har du för källa på det? Har det blivit några sena ändringar i det program som är spikat sedan tidigare? Enligt det går AIK in i en lugnare matchperiod nu. Match på söndag mot Timrå men vilar både tisdag och torsdag när övriga lag spelar. AIK spelar först på lördag borta på nytt mot Linköping sen derby mot dif på tisdagen. Men därefter vilar AIK två omgångar igen när övriga lag spelar. Det kallar åtminstone jag för allt annat än tajt matchperiod åtminstone inte jämfört med andra lag.

Marie Hallman sa...

Peter: Jag tänkte mer på det faktum att AIK spelar 13 av de 22 omgångar som är kvar fram till och med 5 februari. Det är sant att AIK har ett lite hackigt schema till att börja med, med matcher den 2:a sedan 8:e och 11:e sedan är det desto mer packat: 16,18,20,23,25,27,29,31 januari och så 3 o 5 februari.
Spelarna börjar bli slitna nu också och jag tyckte det var intressant att höra hur de hanterar det.

Lejdans plockhandske sa...

Slitna? De har ju så många spelare borta att så det uppvägs av om vissa spelare fått lite mer speltid ett tag. Sandberg har ju vilat upp sig ett tag. Samma sak med Fredrik Svensson. Dick och Salmonsson har heller inte spelat alla matcher och Bång har också vilat. För att inte tala om Fasth. Han har ju matchats rätt hårt men har ju fått vila en vecka nu. Kan nog ha varit nyttigt för honom, då han kändes lite svajig direkt efter landslagsuppehållet. Kan han bara hitta höstformen så ska det nog lösa sig till det bästa.
Glöm heller inte att Nemeth kommer hem nypumpad av massor med nytt självfötroende.

Marie Hallman sa...

lejdans: om man ine spelat pga skada så är man väl sliten... det är ju inte så att de legat och softat på en beach direkt. Men jag hoppas de samlar ihop sig och tuggar på utav bara den.