fredag 3 december 2010

Zibanejad nära elitseriedebut. " Det är bara att ha kul och njuta av det"


(Nika Zibanejad är sugen på elitseriedebut. FOTO: DIFHOCKEY.SE)


17-årige Mika Zibanejad var en av de större skrällarna när Roger Rönnberg presenterade den stortrupp som 13-18 december slåss om platserna till årets JVM-lag.
Mika har under torsdagen och fredagen varit med och tränat med Djurgårdens A-lag och kommer – kanske – att göra sin elitseriedebut i morgon.

Det beror lite på skade och sjukläget i laget, bland andra Mario Kempe har varit sjuk, Tjärnqvist har varit skadad och Nisse Ekman är ju avstängd.

Om det blir spel eller inte bestäms efter morgonvärmningen på lördagen.
Och det är klart att det blir lite nervöst om det nu blir spel, säger Zibanejad till bloggen:

– Ja det är det alltid när man sätts i en ny situation, men samtidigt så är det bara kul. Det är något man har krigat för länge, så det är bara att njuta av det och ha kul.

Vad säger du om dina chanser att sedan få åka med till JVM?
– Oj, jag har inte hunnit smälta det (uttagningen till stortruppen) riktigt men jag resonerar som så att har man blivit uttagen så har man en chans. Jag är inte där för att fylla ut utan det är bara ut och köra och göra det bästa av situationen så får man se hur långt det sedan räcker. Men chansen har man ju…

Mika Zibanejad har en mamma från Finland och en pappa från Iran. Han är dessutom bror med Monir Kalgoum som gjorde ett starkt JVM när det begav sig för hans del och som i dag spelar hockey i England.

– Han är en förebild och en anledning till att jag började med hockey. Han har varit ett stöd för mig under hela min hockeyresa och jag har sett upp till honom spelmässigt. Han har varit väldigt viktig för mig, säger Mika.(FOTO JIMMY PETERSON)

Som faktiskt inte började med hockey förrän han var sju år.
– Jag började spela tennis när jag var sex, sedan hängde jag med ut när brorsan spelade. Jag tyckte det såg roligt ut och när jag väl startade så var det, det enda som var roligt.

JVM-förbundskaptenen Roger Rönnberg har sagt att han vill ha spelare med vinnarskallar, hur tävlingsinriktad är du?
– Jag är väldigt tävlingsinriktad, tävlar i alla moment. Jag är född med det, har det lite i blodet. Pappa är gammal volleybollspelare och har spelat i landslaget sedan spelar ju brorsa hockey, så jag har alltid varit tävlingsinriktad och tävlar i alla lägen, det är roligt.

Mika Zibanejad går på hockeygymnasiet, hinner inte göra mycket mer än att spela hockey men gillar att spela tv-spel och lyssna på all möjlig musik.
– Ja det är alltifrån house till hip hop, all slags musik.


I omklädningsrummet är han:
– En ganska lugn kille som har lätt för att prata med folk. Jag försöker vara lite ledare fast ändå inte. Är inte så att jag pratar inför gruppen utan pratar mer med den det gäller och försöker skapa lugn och ro inom gruppen. Sån är jag som person.

Mikas J20- tränare Tony Zabel beskriver honom så här:
– En stor, lång och stark spelare med bra teknik och jättebra speluppfattning. Han har ett jättebra skott och kommer att bli en bra målskytt. Och han spelar i elitserien nästa år, det är jag säker på. Och jag blir inte förvånad om han spelar i morgon (då a-laget möter Timrå hemma på Hovet )

Men han gör inte så många mål?
– Jo men det beror på att han är för lojal mot laget. Nu har vi flyttat ut honom på kanten och då har han börjat smälla in puckarna, då tar han för sig mer. Sätter man honom som center så täcker han upp ytorna för åt alla andra.


(Måljublar (i mitten med galler) tillsammans med Calle Ackered och Fredrik Weigel. FOTO: JIMMY PETERSON)

Och just det här med att vara FÖR lojal, känner Mika Zibanejad väl till själv:
– Ja det har blivit lite så… det är mitt tänk att laget ska vinna hela tiden. Att det ska gå bättre för laget än för mig själv. När jag är forward (på kanten) så försöker jag gå rakt på mål och använda den fart och det spelsinne jag har, samtidigt som jag skjuter. Sedan kan jag som sagt bli lite för osjälvisk i vissa lägen, det kan jag se som en nackdel och något att jobba på.

Varför är du sån då?
– Jag vet inte men när jag var liten så var jag inte den som kunde åka ifrån alla och då fick jag lita på mitt spelsinne och mitt passningsspel. Det har väl följt med länge även fast jag kan sätta dit puckarna då och då så gör jag hellre en snygg assist än ett snyggt mål.

Var spelar du helst om du får välja?
– Svår fråga för jag kan spela båda så det är upp till coachen var det behövs folk… men personligen tycker jag att forward är roligast för då får man vara lite mer framåt, mer aggressiv och checka mer. Jag får ut mer av mitt spel då, är lite för lojal och täcker för mycket bakåt när jag är center.

J20 tränaren Tony Zabel beskriver honom som ”Marcus Krüger eller kanske ännu mer som Jacob Josefson).

Och när jag frågar vem han är mest lik av Mathias Tjärnqvist (som styr in puckar framför mål) eller Mario Kempe (som lirar in målen) så blir Mikas svar:
– Lite av båda. Jag kan ta skitjobbet framför mål om det krävs men det är inte min spelstil i grund och botten, jag är kanske inte mer som Kempe men jag är mer en spelfördelare/målskytt. Den som ska producera framåt.

Förebilden, förutom brorsan Monir, heter Sidney Crosby:
– Jag har följt honom sedan han kom till Pittsburgh, som är mitt favoritlag i NHL. Han har imponerat mycket i sitt spel och i sin inställning till hockeyn. Han har kul där ute men ger samtidigt hundra procent, är en riktig vinnarskalle och kan ibland bli FÖR grinig. Men det är nog sånt som tillkommer när man har en sån attityd som han. Crosby har allt som en hockeyspelare behöver, kan båda göra mål, passa och ta det defensiva jobbet så därför är han min förebild.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Du levererar alltid Marie, tack-o-tack!

Göran sa...

Snacka om att slänga bort sin talang genom att spela med dif. AIK är framtidens lag i Stockholm. Slår dif på alla nivåer från A-lag till J18 just nu. Dif har ingen framtid och ska stockholmshockeyn överleva bör de bästa spelarna gå till AIK eftersom det är det lag som kommer att dominera stockholmshockeyn under en överskådlig framtid. Mossiga Dif har haft sin storhetstid och kommer aldrig att få någon mer heller. Snart spelar de på en uterink nära dig, precis som Bajen Fans Hockey.

Anonym sa...

Göran, du måste vara killen med noll koll!
Gå in på t ex hockeyförbundets sajt o kolla tabellerna för J18 och J20.
Pinsamt att du ens låtsas kunna hockey.
Men det finns många gnagare som du som tror att ni har vunnit elitserien bara för att det har gått hyfsat i höst. Snart är ni tillbaks i verkligheten o era 1500 tappra på Hovet.

Marie Hallman sa...

Anonym Tack själv för att du läser :0)

Göran: Det där stämmer ju (som anonym påpekar) inte alls.
I J20 super elit norra ligger DIF etta med 58 poäng efter 22 spelade matcher. Man har tagit 19 trepoängare på dessa 22 fajter.
AIK ligger åtta med åtta trepoängsvinster och 27 pinnar på 20 matcher.

I J18 är det däremot väldigt jämnt, där toppar DIF med 46 poäng på 19 matcher medan AIK som är tvåa har 45 pinnar på lika många matcher.

Men det viktigaste är ju att det finns ETT FLERTAL bra klubbar för de bästa spelarna att spela i. Fanns det bara en skulle ju majoriteten av alla bra spelare inte få plats och falla bort. Och det tjänar ju ingen på, tvärtom, så det är bara bra att det finns flera olika klubbar som gör ett kanonjobb med att ta fram nya spelare.

Anonym sa...

Haha nämn inte DIF och aik i samma mening Göran när det gäller junior sattsning. Vilket lag har fixat flest NHL spelare i sverige? Vi är 1 i allt och nu verkar spelet ÄNTLIGEN lossna i A-laget. Mitman hoppas jag får lira många matcher till och gärna med Brodin. Vilken fart vilka tacklingar senast mot hv! Var det någon tekning i def zonen efter dom vart inne? In med hela J20 laget så tar vi sm guld!

Göran sa...

AIK har besegrat dif två gånger med 5-2 i elitserien. I J18 blev det 5-4 till AIK senast. Och senaste mötet i J20 vanns av dif mycket tursamt med 6-4. (sista målet i tom kasse) Men AIK saknade då en hel radda lirare och hade praktiskt taget ett mer J18-lag än J20-lag i den matchen. Niklas Lundström, Patrik Nemeth, Filip Olsson, Joakim Nordström, Robin Rakell och Andreas Dahlström saknades i den matchen.
Dif hade ordinarie lag, kryddat med några lirare med meriter från A-laget (Sandberg, Lenhammer, Strömberg, Claesson). Utan dem hade Dif inte vunnit. Fegt att ta med såna lirare för att kunna vinna matcherna när motståndarna inte gör det...
Ska Stockholmshockeyn överleva på sikt behövs ETT starkt lag och då AIK är det lag som kommer att vara starkast i elitserien i framtiden är såklart dit talangerna ska söka sig.

Peter sa...

Det är möjligt att senaste segern var turlig men de andra 2 matcherna då?

Sen så var det inte Tim Sandberg utan Tobias Sandberg som stod i mål.

Sen förstår jag verkligen vad som är fegt, dessa spelare som du räknar upp är juniorer och tar de inte plats i A-laget så måste ju de spela någonstans och då rimligtvis i J20 laget, att sen ni saknar några spelare är ju knappast något vi kan ta hänsyn till. Ni hade knappast gjort det heller så jag vet inte varför du gråter så mycket.

Anonym sa...

Kul att DIF fortsätter att släppa fram lovande talanger i A-laget och att man med stor sannolikhet kommer att fortsätta göra det under kommande säsonger.

Finns ju många intressanta spelare i varje lagdel i J20-laget som borde kunna få chansen förr eller senare.
T.ex. Marcus Sörensen, Fredric Weigel, Gerard Hanson m.fl. på forwardssidan och Fredric Claesson, Erik Gustafsson m.fl. på backsidan.
Plus Due-Bojes son har varit fenomenalt bra i målet i år..

Så framtidsutsikterna inom DIF är mycket goda, inte minst om man har i åtanke att vi har en bra A-lags trupp på pappret redan idag (även om årets lag har underpresterat under hösten, men som alla vet så är DIF hockey som bäst efter jul, dvs. när matcherna gäller som mest).

Erik sa...

Göran:

Att prata om fegt o tursamt gör bara loosers. En tabell ljuger aldrig. Djurgårn har varit värdelöst i Elitserien hittills o ni ligger nån poäng före - grattis! Sen är DIF totalt överlägset i J20 o som första lag redan klara för topp 8. Dit lär aik få svårt att ta sig över huvud taget. Med ett historiskt perspektiv har aik alltid varit steget efter storebror DIF när det gäller hockey. Vi har dessutom större ekonomiska resurser och det skulle förvåna mig mycket om ni kommer ikapp å förbi. Läs litet hockeyhistoria så förstår du varför ni är och förblir tvåa i stan - i o f inte illa det heller:-)

Marie Hallman sa...

Göran: ett par matcher gör ingen säsong... jag måste säga att du har fel när det gäller två saker.
När det gäller juniorer så är det inte fegt att låta juniorer som fått pröva elitserien spela i juniorserien... det gör även AIK, tex Nordström, Lundström, Franzén, Filip Olsson med flera... däremot är det starkt av både DIF och AIK att låta lovande juniorer testa i elitserien men när de inte tar ordinarie plats så ska de självklart spela i juniorserien också. SOm de alltså gör i BÅDA lagen.

Sedan att det är bra med ett starkt lag... nä. Vet du vad. Tur att inte alla tänkte så när DIF var ensamma i elitserien och AIK harvade i allsvenskan för då kan du ju själv räkna ut att det hade varit enbart DIF kvar nu om man ska följa ditt resonemang. Det är kanon att AIK coh DIF triggar varandra i elitserien. Det ökar intresset för Stockholmshockeyn och bidrar till att ta fram äänu flera bra spelare till både AIK, DIF och lag ute i landet samt i förlängningen även till Tre Kronor och NHL.

Grattis föresten till DIF J20 lag som tog 14 raka! segern i kväll. Bra jobbat.