måndag 27 december 2010

Gynge: " Vi spelar disciplinerat"

(Gynge fixade både en och två pinnar. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

AIK åkte upp till Övik med nio ordinarie spelare på skadelistan.
Man mötte ett Modo som har gjort fyra dyra – och välmeriterade – förstärkningar.
Och så vann Gnaget på straffar. Inte direkt vad alla hade väntat sig:
– Det var skönt, alla krigar på bra, säger Richard Gynge.

AIK-forwarden såg både till att det blev en pinne från ordinarie tid då han kvitterade till 2-2 efter 19.28 av tredje. Samt fixade extrapoängen med en match vinnande straff. Men han lyfter, som vanligt, hellre fram resten av laget:

– Vi spelar disciplinerat, Björne (Bjurling) är duktig i mål, lite så var det. De få som kunde vara med och spela fick ta tag i det! Och juniorerna som hoppade in var duktiga också, säger Gynge.

Juniorerna som fick spela, heter Patric Gozzi, Joakim Nordström och Eric Norin. Just den sistnämnda backen sköt ett slagskott som Rastislav Pavlikovsky kunde ta retur och göra 1-1 på, det blev dödstyst i arenan då, märkte jag kollade reprisen.

AIK hade med sig juniorerna Henrik Nilsson och Joakim Ramsten också, men de fick inte någon istid. Det står att Ramsten spelade två sekunder men då hinner man ju inte ens få ut grillorna… på isen.

Christopher Heino Lindberg, Josh MacNevin och Fredrik Svensson stod på skadelistan redan före annandagen, Victor Fasth, Christian Sandberg och Daniel Bång likaså. Till den lades sedan Dick Tärnström och Johannes Salmonsson plus att Patrik Nemeth är på JVM.

Gynge vill inte avslöja riktigt vad som sas före matchen men:
– Vi spelar som vi hade planerat, följde gameplanen och så. Fast jag vill inte gå in exakt på hur den såg ut, vi köra kanske samma nästa gång, he, he.

Men något kan du väl avslöja om hur tankarna gick före matchen?
– Ja tanken var att spela just disciplinerat. Vi jobbar hårt och krigar för varandra och för Bjurling i målet. Han gör det riktigt bra för övrigt.

Modoforwarden Niklas Sundström gjorde 2-1 med ynka två sekunder kvar av andra, tankar som kom då?
– Nja, mest att det var lite tungt och jobbigt att släppa in mål sådär. I pausen sa vi att vi ändå var bra med. Att vi slarvarlite men att vi fortfarande hade en bra chans att ta poäng.

Och två poäng blev det!
– Ja det var jätteskönt, det tycker vi allihop så klart.

Men det krävdes straffar. Förlängningen var inte mycket att hänga i julgranen.
– Den var ganska jämn, de hade några lägen och vi fick nog bara iväg ett skott på mål. Så det var mest händelsefattigt.

 Åkte ni och väntade på straffar eller?
– Nej, det gör man inte men de där fem minuterna går ganska fort.

Det krävdes sedan 24 straffar !! för att avgöra matchen efter att Gynge hade satt 2-2 i krysset med bara 32 sekunder kvar att spela. Glädjen när han åkte mot båset för att jubla var riktigt härligt att se. Få kan se SÅ glada ut som AIK forwarden när det blir mål.

Richard Gynge sedan  fick lägga fyra straffar och satte två. Hans första (straffläggningens tredje totalt) gick in, kvällens straff nummer sju satte han i stolpen, Gynges tredje – totalt nummer elva av straffarna gick över och så kom då den avgörande straffen som var nummer 23 i raden av straffar.

Så här beskriver Gynge själv sina straffar:
– Första bara sköt jag… vid den andra försökte jag dra pucken i sidled och skjuta men prickade stolpen… den tredje gjorde målvakten (Tarkki) en bra räddning på. Jag sköt, så tog han med plocken så att den gick över. Sista var också mest åka rätt fram och skjuta. Första och sista var likadana.

 Att just han fick lägga fyra straffar?
– Ja jag hade väl tur med lottningen, ha, ha, ha. Nej men jag vet inte hur de lägger upp det där.

Någon lägger en straff så bara pekar tränarna på nästa och nästa eller?
– Typ så. Har man satt en så får man lägga en igen, he, he. Och det kändes bra. Jag blev lite trött till slut av att åka fram och tillbaka sådär hela tiden… säger Gynge med ett skratt och glimten i ögat.

Björn Bjurling, som tog 24 av 26 skott fram till straffläggningen var bra även där och räddade straffskott nummer 24 som lades av Modos Byron Ritchie, sedan var segern AIK:s. Riktigt bra jobbat med tanke på förutsättningarna. Jag måste framhålla en grej till, vet inte vilken spelare - såg inte riktigt, som det var men det är någon som slänger sig i slutet av tredje när Modo bombarderar AIKs övergivna mål. Den spelaren ser till att stänga Skröders skott och utan den insatsen hade det inte blivit någon straff läggning.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ang. Ramsten så spelade väl han efter 2-1 i andra kan man anta.

Marie Hallman sa...

Anonym: Ja kanske då hann han ju ut och ställa sig vid teken innan de två sekunderna spelades av. Kanske var så.