tisdag 14 december 2010

Robert Nilsson "det är ett kul spel som Mårts vill att vi ska spela"


 (Nilsson är laddad inför Channel One Tournament. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Robert Nilssons comeback i landslaget under Karjala Tournament i november var en riktig höjdare.
Han stod för fyra mål på de tre matcherna och framför allt, en enorm energi, som spred sig till resten av laget.

Och han såg minst lika glad ut på Hovet när Tre Kronor samlades till sin enda träning på hemmaplan inför turneringen:
– Jag hade gärna träffats ännu tidigare! Har inte kört något på tre dagar så jag är lite seg i benen, säger Nilsson med ett stort leende och fortsätter:

– Jag ser – självklart – fram emot att få spela med landslaget igen. Det är kul att få träffa polarna, få snacka lite svenska och så är det ett kul spel som Mårts vill att vi ska spela också.

Och det är – inte helt oväntat – ordern om full fart framåt som den energiske Tre Kronorforwarden Nilsson gillar bäst:
– Jag gillar att vi spelar offensivt, vi har ett bra spelsystem, bra spelare, vi har mycket puck, håller den inom laget. Det gillar jag. Det är klart roligare att ha ett spel som bygger på forechecking än att backa hem, säger Nilsson.

Tre Kronor vann två av tre matcher senaste, det var först i andra halvan av söndagsmatchen mot Finland som det började märkas att det offensiva spelsystemet tog ut sin rätt. Det noterade Mårts som (ni kanske minns från en tidigare intervju med förbundskaptenen i bloggen) och därför kommer han ha lite mer defensivt tänk, framför allt på backsidan, den här gången.

– Jo men vad jag tror han menar, med att det blev FÖR offensivt, är väl mer att i en del lägen och under en del av matcherna så måste vi spela lite mer enkelt, då löser man de problem som kom upp. Annars är det bara att spela likadant tror jag, säger Nilsson och tillägger:

– Ligger man till exempel under med något mål och är taggad så måste man våga köra på. Och vi kunde lika gärna ha vunnit den matchen också. Förhoppningsvis spelar vi lika bra nu och då kommer vi att vinna nu.

Det gäller ju att ha ork också? Mårts har sagt att ni såg lite trötta ut på slutet där mot Finland?
– Jo men det är ett krävande spel med mycket mer skridskoåkning än alla är vana vid. Men det beror inte på att man är dåligt tränad, du kan vara hur bra tränad som helst och ändå bli trött just för att det är en ny grej, något du inte är riktigt van vid. Det tar ett tag och vänja sig vid det då också.

Förbundskaptenen Mårts har aviserat att han kan tänka sig spela med sex backar och 14 forwards, där några endast går in box och power play för att hålla farten och orken uppe. Det tycker Robban Nilsson låter intressant men, han har aldrig spelat med 14 forwards i en match. Så hur det kommer att funka, om det nu blir ett test, återstår att se. Spelare som Marcus Krüger och Daniel Brodin är däremot vana vid det, så spelade ju Djurgården tidvis i SM-finalen.


Inga kommentarer: