onsdag 15 december 2010

Bra där Silfverberg!

Mycket har sagts om Nisse Ekman gate men Jacob Silfverberg har nog sagt det bästa - och det vid helt rätt tillfälle dessutom.

När han kallades upp till Åklagarmyndigheten i Gävle för att delta i åklagaren Ulf Backs utredning pläderade nämligen Silfverberg - enligt Back - för att åtalet skulle läggas ner.

"Silfverberg sa att slaget inte hör hemma på en ishockeyrink men menar att mycket kan hända i stridens hetta. Han anser att disciplinnämndens beslut är straff nog", berättar Back för Hockeybladet.

Bra där! Äntligen en sund och klok åsikt från 026-regionen i frågan.

Lustigt nog har även åklagaren tänkt om nu. Han som tidigar tyckte det var så viktigt att använda rättsväsendets hårt ansträngda resurser i ärendet konstaterar nu för samma tidning att:


" Slaget utdelades i en närkampssituation under själva spelet där Ekmans klubba först hålls fast. Av filmsekvensen att döma så ser det ut som om Ekman inte siktar på Silfverberg utan mer slår ett slag i luften varpå klubban till synes oavsiktligt träffar Brynässpelaren."

Hoppsan! En tvärvändning, eller "start och stopp" som man säger i hockey ibland.
Kanske borde åklagare Back nu rikta sina blickar mot disciplinnämndens beslut och överklaga detta?

Nä just ja, det kan han inte. Och tur är väl det på sitt sätt. Ju mindre Back blandar sig i hockey desto bättre.

Nu är alltså utredningen om ett misshandelsåtal nerlagt. Bra det då. Enligt Hockeybladet konstaterar Back även att " spelarna dessutom är medvetna om att det kan hända oväntade saker under en match."

Halleluja, det tar vi som ett löfte om att det inte kommer fler märkliga utredningar från det hållet.

Om jag är lite spydig i texten här mot åklagaren. Jo, det medges. Och det av en enda anledning - jag tycker rättsväsendet ska lägga den knappa budget man har på att hjälpa utsatta brottsoffer i samhället istället för på saker som idrotten själv har egna rättssystem för att skipa rättvisa i. Men det vet ni ju redan att jag tycker. Så.... där vänder vi blad och går vidare, som Kungen skulle ha sagt.

10 kommentarer:

Stefan sa...

"äntligen en sund och klok åsikt från 026-regionen i frågan" - vad var det för lågvattenmärke? Menar du verkligen att alla åsikter framförda av folk i och omkring Gävle varken är sunda eller kloka?

Anonym sa...

Stefan: Känner du dig kränkt nu eller? :)

Anonym sa...

Stefan: Om du hade hängt med så hade du förstått vad hon menar. Och nej, hon menar inte att alla gävlebor har knäppa åsikter.

Anonym sa...

Stefan: gör en polisanmälan :)

Marie Hallman sa...

Stefan och anonym: Nej jag menar inte att alla i Gävle är varken sunda eller kloka - finns många bra människor där men men det hände i Gävle mot en Brynässpelare, det var en Gävlebo som anmälde, Gävlepolisen som lät det gå vidare till åklagarmyndigheten i Gävle som tog upp det. Var det jag menade. Blir mer begripligt om man hängt med hela vägen.

Rojk sa...

Hittade denna idag. Helt otroligt att han får fortsätta spela efter slagen. Var fanns polisen?

Rojk sa...

Nu syns ju inte länken bland dina kommentarer: http://www.youtube.com/watch?v=cOHRmmDkdBw

Stefan sa...

Jodå Marie, jag har hängt med hela vägen. Från din första rektion som mest handlade om hur synd det var om stackars Nisse som blev provocerad, via det att det var en Uppsalabo (som varken ligger i Gävle eller 026-området) som polisanmälde Ekman, via det faktum att det numera finns en prejudicerande dom som polis och åklagare har att ta hänsyn till (även dom som inte jobbar i Gävle) och fram till att åklagaren, tack och lov, la ner alltihop.

Sen förstår jag inte riktigt relevansen med din "Gävle-kedja" (som dessutom inte håller). Ekman fick hjänsläpp i Gävle, det polisanmäldes (tyvärr) och varför skulle det då inte hamna hos polisen/åklagaren i Gävle? Menar du att det borde ha hamnat på "neutral plan"? Tror du i så fall verkligen att polis/åklagare låter eventuella sympatier för olika idrottslag styra deras beslut?

Niklas Persson sa...

Stefan: Alla i hela sverige tror ju att diciplinnämnden har DIF sympatier för att någons fru är Djurgårdare och att Hans- Göran Elo spelade i DIF för 20 år sedan typ...

Så varför inte tro att Gävle åklagare håller på Brynäs och låter det styra deras omdömme...

;-)

Lite ironi, men ändå!

Marie Hallman sa...

Rojk: Brutal sport det där.. ;0)
Nä men jag håller med, vissa sporter skulle ju inte existera om man polisanmälde allt som sker.

Stefan: Du har helt rätt i var Brynässupportern som gjorde polisanmälan. Fel av mig där - jag hade missat att han bodde i uppsala, det ber jag om ursäkt för. Men brynässupporter är han likväl...

nej jag tror inte polisen styrs av sina klubbsympatier men som åklagare har man rätt lägga ner anmälan redan när man ser den om man då ser att den inte håller och det borde han ha kunnat se direkt. Med tanke på vad det gällde så hade det varit rätt beslut från början.

Det som stör mig mest är att man använder skattemedel som behövs till viktiga utredningar om viktiga brott till sånt här skit. Det är så onödigt oc det hade jag tyckt om det hade varit Silfverberg som hade slashat Ekman också... = oavsett vem som gjorde vad.

Min huvudkritik är att man lägger tid och pengar på sånt här när man vid till exempel inbrott (har själv varit med om det vid bilinbrott) direkt får veta att polisen inte kommer utreda brottet och vill att man ska godkänna det i en blankett. Det känns då minst sagt idiotiskt att lägga resurser på skit som det här.

Sedan tycker jag inte synd om Nisse som du antyder
Han gjorde en jättekorkad slahshing, absolut och det har jag skrivit också.
Men från Gävlehåll så lät det som att alla där var sååååå oskyldiga och det var deras version som fick genomslag.
Det lät som om Nisse, utan provokation hade gått fram som värsta yxmördaren men det var annat som hände också och det ska också belysas tycker jag.

Slutligen... det var inte meningen att kränka alla Gävlebor och har tu tagit illa vid dig så är det jättetråkigt, var inte min mening, ber i såfall om det var mer en ironisk reflektion kring det hallaballo som blev kring hela händelsen där uppe med folk i och utanför Gävle med och utan anknytning till Brynäs gjorde en hel del för att blåsa upp det för stort. Tycker jag.