onsdag 29 december 2010

Ottosson: " Det kom som en chock givetvis"


Jag vet inte vad som hände med min TT-text, vi var lite oense jag och redaktionen om allt skulle läggas i en text (som de ville) eller om den skulle delas upp den i två (som jag ville) och nu har jag hittat delar av texten lite här och där. Inte bra.
Skiter därför i att länka och lägger upp texten som den är i orginal här istället. Så här ska det vara:


(Kristofer Ottosson saknade Nisse men var glad åt segern. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

SÖDERTÄLJE

Seger i länsderbyt (2_1) men det var inte där Djurgårdsspelarna hade tankarna efter matchen.
De fanns istället hos lagkamraten Nisse Ekman, som drabbats av en stroke i måndags morse.
Det var en chock givetvis, säger Kristofer Ottosson.

Djurgårdsforwarden är en av dem som känner Ekman allra bäst i laget. Han och de andra spelarna fick information om vad som hänt efter värmningen inför SSK-matchen.

Det var viktigt att vi fick veta vad som  hade hänt och att vi fick prata av oss. Vi kunde prata med varandra och med Bengt (Gustafsson, läkaren) som hade pratat med Nisse och kunde svara på våra frågor.

TT: Var det svårt att ladda om till matchen?
Nämen det är så konstigt med hockeymatcher, då kan man stänga av det mesta. Eller man måste göra det. Hockeymatcher kräver att man koncentrerar sig så mycket på spelet att man bara stänger av allt annat helt enkelt, säger Ottosson.

Nisse hade inte önskat att vi skulle lägga för mycket fokus på honom utan han ville bara att vi skulle gå in och göra vårat jobb, lägger forwardskollegan Marcus Krüger till.

Och det gjorde Djurgården trots sju ordinarie spelare borta på grund av skador och sjukdomar.

Det blev en svängig match där SSK hade ett mål inne utan att få det godkänt då domarna missade att pucken gick rätt genom målet, slet upp ett hål i nätet och flög ut på andra sidan.

Det var ju inget skönspel men med så många borta var det starkt av de som kom in med så kort varsel att göra ett så bra jobb och vinna så här. Sedan spelade Mark (Owuya, målvakten) bra igen, säger Kristofer Ottosson.

TT: Dina tankar nu?
Lite allmänt känner man väl när såna här saker händer, som cancer, hjärtproblem eller nu stroke, så kan det hända vem som helst och när som helst, man får sig en tankeställare.

Och det som har hänt Nisse Ekman är alltså en stroke.
Djurgårdsforwarden ringde själv ambulansen när han vaknade i måndags morse:

Han kände direkt att vänstra sidan var avdomnad, att han var allmänt yrslig och hade svårt med balansen och hade ont i huvudet. Men han har hela tiden varit vid medvetande, har varit talbar och redig att prata med. 
Nu känner han fortfarande av domningar i vänstra sidan sedan är han besvärad av dubbelseende och av och till av huvudvärk och illamående, berättar Djurgårdsläkaren Bengt Gustafsson för TT.

Varför Ekman fått en stroke går inte att förklara. Det kan bero på alltifrån stress till en infektion eller medfödda faktorer. Eller en kombination av flera olika orsaker.

Det enda man kan säga är att det inte har något med hockeyn i sig att göra. Om man är 70 år och får stroke så beror det oftast på att ett kärl brister eller att det har slaggat igen. Om man är yngre som Nisse så har det hänt något i en av de fyra aortor som går upp i hjärnan, säger Gustafsson och fortsätter:

- Man kan säga att inner och ytterväggen i blodkärlet delar sig och börjar fladdra, det ger störningar av syretillförseln eller en virvel med småproppar. Det blir en cirkulationsstörning – där syresättningen av blodet störs. Hur allvarligt det är beror på hur stor störningen är och var den är belägen.

Ekman ligger just nu på en specialavdelning på neurologen. Han får blodförtunnade medel, vårdas och övervakas och ska framför allt vila och ha lugn och ro.

I första hand är målet att han ska komma tillbaka till ett normalt liv och det kommer han med stor sannolikhet att kunna göra som det ser ut i dag. Sedan om han kan spela hockey är det ingen som vet. Att göra det kräver så mycket mer så det går inte att säga något om det idag, säger Gustafsson.

Och lagkamraten Marcus Krüger saknar redan Nisse Ekman  i omklädningsrummet:
 – Det är klart man känner med honom, alla i laget hoppas att  det löser sig bra så att vi får se honom nere på Hovet igen.
MARIE HALLMAN/TT 

8 kommentarer:

Mattias sa...

Ja nu hoppas man bara att det går bra för Nisse,men det vore väl själva fan om han inte kunde komma tillbaka till hockeyn och D.I.F.

Krya på dig Nisse!

Marie Hallman sa...

Mattias: jo, jag vet inte vad man ska våga hoppas på. Ett normalt liv är en bra start, allt annat en bonus.

Anonym sa...

Hej Marie!

Förstår att du kanske har fullt upp nu, men en intervju med Järlan vore verkligen intressant, för att se hur han tänker om eventuella förstärkningar. Personligen tycker jag att forwardsbesättningen inte behöver förstärkas, snarare backsidan då.

Anonym sa...

Fan Nisse har precis åkt in på sjukan och folk börjar redan snacka ersättare... Kan inte alla lugna sig lite med det tills vi vet mer om Nisse och hur det utvecklar sig. Tror inte järlan ha börjat med det arbetet ännu heller.

Marie Hallman sa...

anonym: jag pratade lite med Järlan om det igår men han sa att de inte hade hunnit ha en tanke på det då än. Samtidigt så är han medveten om att det är en månad kvar till transferstoppet så ska det in en till spelare så är det bara börja jobba febrilt nu för Järlan.

anonym: du har rätt i att Järlan inte har hunnit börja med det, han hade haft fullt upp med allt runt nisse med mera. Tyvärr är det bråttom om man ska ha in någon ny - pga transferdeadline som närmar sig om en månad.. Nisse spelare inte mer den här säsongen, så mycket står klart. han ska till att börja med komma tillbaka till ett normalt liv vid sidan av isen. Jag avundas inte järlan måste jag säga är många som drar i de få lediga bra spelare som finns nu.

Anonym sa...

Det är väl inte så konstigt att det pratas om ersättare redan nu? En mycket viktig Dif-spelare kommer att vara borta resten av säsongen, och man vill ju gärna att en eventuell ersättare ska hinna spelas in i laget före seriens slutfas och det slutspel som lär följa därefter. Det handlar inte om att man inte bryr sig om vad som händer med Nisse, utan snarare att vi inte har råd att strunta i det sportsliga för att detta inträffade.

Jag hoppas, liksom Marie, att Nisse åtminstone kan återhämta sig så pass bra att han kan återgå till ett normalt liv igen, och att resten bara är en bonus, men i väntan på besked fortsätter Elitserien precis som vanligt, och om vi vill vara med på det tåg som snart når sin slutdestination måste vi ge allt framöver. Om sedan Dif-ledningen gör bedömningen att vi kan klara detta utan att plocka in en ersättare, så kommer det naturligtvis inte att vara aktuellt att göra så.

Marie Hallman sa...

anonym: jo men så är det ju. Även om livet har saktat upp lit för Nisse nu så trampar tiden obarmhärtigt på med nya matcher, och då måste DIF se om sitt hus även om det kan kännas cyniskt. Sedan är ju Nisse en sån som vill att killarna ska köra på, så jag tror inte han tar illa upp, tvärtom. Det är ju som det är nu oh då vill han nog bara att DIF ska försöka göra det bästa av läget

Anonym sa...

Hello there! Do you know if they make any plugins to help with
SEO? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good results.
If you know of any please share. Thank you!

Here is my webpage :: Chaussure Air Jordan